Van El Niño naar La Niña
Door het weerkundige fenomeen van El Niño, dat dit jaar hopelijk wordt gevolgd door La Niña, stijgt de kans dat de bodem van de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is.
De landbouwprijzen en de landbouwaandelen zitten al bijna vijf jaar in een serieuze baissemarkt. Maar El Niño moet voor een ommekeer zorgen. Aan de evidentie dat het weerfenomeen terug is, valt niet te ontkomen. De hinderlijke gevolgen zijn steeds meer merkbaar, zowel in Latijns-Amerika, Azië als in Australië.
Volgens Australia’s Bureau of Meteorology is de huidige El Nino een van de drie strafste sinds wetenschappers de kracht ervan in 1950 zijn beginnen te meten. El Niño ontstaat als de passaatwind niet, zoals normaal, het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar botst op een krachtige westenwind. Daardoor blijft het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika, wat droogte veroorzaakt in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika.
Dat heeft hoofdzakelijk op het zuidelijk halfrond een negatieve impact op de oogsten. De prijseffecten werden tot nu afgeremd door de hoge voorraden aan landbouwgrondstoffen, vooral dan granen (mais, tarwe en soja). Enkel voor palmolie zijn de internationale voorraden lager dan in 2010. Daar zien we dan ook het grootste prijseffect. Sinds begin 2016 is de palmolieprijs al met een kwart gestegen.
Bij de vorige El Niño van 2009-2010 zakte de opbrengst van palmolie met 5,9% en bij die van 1997-1998 zelfs met 16,8%. Er wordt nu ook al volop gespeculeerd of La Niña (het zusje van El Nino) nog zal volgen. Die kans is fiftyfifty. Het warme water wordt dan door een koude stroom gevolgd, wat extra regen doet vallen in Azië en Amerika. De impact is doorgaans vooral voelbaar op het Amerikaanse continent, en in cruciale landen voor de landbouw, zoals Brazilië en de Verenigde Staten.
Meer Sipef, exit Suedzucker
Door het weerkundige fenomeen van El Niño, dat dit jaar hopelijk wordt gevolgd door La Niña, stijgt de kans dat de bodem van de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is. Dat zal de winsten en de beurskoersen van de landbouwaandelen ten goede komen. We hebben dan ook op dat thema ingezet voor 2016-2017. De resultaten zijn tot nu nog niet echt bevredigend.
Een eerste succes is wel het bod van het Chinese ChemChina op gewasbeschermingskampioen Syngenta (zie ook p. 12). Ook de koersontwikkeling van Tessenderlo Group is uitstekend, omdat we er vanaf het begin bij waren. Na de recente koersopstoot volgt wel een adviesverlaging. Maar vooral in de prestatie van de meststoffengigant Potash Corporation zijn we voorlopig teleurgesteld. Het optreden van het fenomeen La Niña is voor Potash van belang, gezien de te verwachten impact op de graanprijzen (vooral soja).
De plantagegroep Sipef heeft een achterstand opgelopen op de fraaie stijging van de palmolieprijs dit jaar en heeft een inhaalbeweging te goed. Daarom leggen we een aankooplimiet. Het minste resterend potentieel zien we voor het Duitse Suedzucker na mindere cijfers. Vandaar de verkooplimiet.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier