Vale en Thompson Creek Metals
Het aandeel van Vale heeft een mooie herstelperiode achter de rug. Is het aandeel nog te behouden?
Met een koersklim van 65% sinds het jaarbegin presteert Vale beter dan BHP Billiton en Rio Tinto. De Braziliaanse mijngroep dankt die goede prestatie voor een groot stuk aan de klim van de ijzerertsprijs. Die steeg na drie opeenvolgende verliesjaren sinds de start van 2016 met ruim 40%, tot 60 USD per ton. In 2011 was dat nog 200 USD, maar tegenover het dieptepunt van eind vorig jaar is de vooruitgang wel groot. Vale zag de bedrijfskasstroom (ebitda), ondanks een lagere omzet, in het tweede kwartaal met 8% aantrekken, tot 2,38 miljard USD.
De remonte van ijzererts, dat vorig jaar instond voor 83% van de ebitda van Vale, heeft te maken met een onverwachts hoge staalproductie in China. Daardoor klom ook de vraag naar ijzererts. China importeerde tussen januari en augustus 8% meer ijzererts dan een jaar eerder. Verschillende analisten menen dat de opleving niet duurzaam is vanwege de aanhoudende overproductie en de hoge voorraden. We gaan mee in dat scenario en verwachten geen verdere stijging meer van de ijzerertsprijs.
De achilleshiel van Vale is zijn hoge schuldpositie. De nettoschuld van 27,5 miljard USD is nominaal zelfs de hoogste van alle mijnbouwers. Het management wil die terugbrengen tot 15 miljard USD binnen de achttien maanden (eind 2017). Dat is een heel ambitieuze doelstelling. Om die te realiseren, zal Vale verscheidene activa moeten verkopen. Bij de zogenoemde niet-kernactiva werden al schepen, een participatie in bauxiet- en kopermijnen en de toekomstige goudproductie van de Salobo-mijn van de hand gedaan. Nog voor het einde van het jaar wordt ook een deal verwacht over de steenkoolactiva en de meststoffendivisie (fosfaten).
De kapitaaluitgaven zullen de komende jaren eveneens sterk dalen, nu de S11D- ijzerertsmijn in Brazilië bijna compleet is en nog voor het einde van het jaar operationeel zal worden. De mijn zal de laagste kostenstructuur in de industrie hebben, wat Vale moet toelaten beter te concurreren met de Australische sectorgenoten. Die liggen geografisch dichter bij de belangrijkste afzetmarkten in Azië, waardoor ook hun transportkosten lager liggen. Vale legde ook een provisie van 1 miljard USD aan voor de mijnramp bij de Samarco-joint-venture, maar de kans is reëel dat de schade hoger zal uitvallen.
Tegen 0,7 keer de boekwaarde en 6 keer de ebitda is Vale goedkoper dan de meeste sectorgenoten, maar dit is niet zonder reden. De hoge schulden en de onzekerheid over het Samarco-dossier beperken het opwaartse koerspotentieel. Houden/afwachten (rating 2C).
Klopt het dat Thompson Creek wordt overgenomen?
Het Canadese Thompson Creek Metals stond op het punt om te bezwijken onder de grote schuldenlast, maar kreeg aan het begin van de zomer een reddingsboei toegeworpen van zijn land- en sectorgenoot Centerra Gold. Thompson Creek was tot 2013 een producent van molybdeen, een metaal dat wordt gebruikt in legeringen met staal. Het bedrijf is eigenaar van de gelijknamige Thompson Creek-mijn in Idaho (VS) en bezit een participatie van 75% in de Endako-mijn (Canada). Met de overname van Terrane Metals in 2010 kwam Thompson Creek in het bezit van de Mount Milligan- koper- en goudmijn (Canada).
Maar net nadat Thompson Creek zich zwaar in de schulden stak, gingen de metalenprijzen de dieperik in. Molybdeen zakte vorig jaar naar het laagste prijsniveau in meer dan tien jaar en ook goud en koper gingen onderuit. De ontginning van molybdeen was niet langer rendabel en beide mijnen werden in onderhoudsmodus geplaatst. De kasstromen van Mount Milligan, dat zelf nog met opstartproblemen te kampen had, waren onvoldoende hoog om de sluiting te compenseren. Thompson Creek verloor in vijf jaar meer dan 95% van de beurswaarde en het voortbestaan van de groep leek bedreigd.
Begin juli kwam Centerra Gold met een overnamebod van 1,1 miljard USD in cash en aandelen. Dat cijfer is inclusief de schuldverplichtingen (889 miljoen USD) en lopende leaseverplichtingen (40 miljoen USD). Het belangrijkste actief van Centerra is de Kumpor-goudmijn in de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië. Centerra ligt wel in conflict met de lokale overheid, die via het staatsbedrijf Kyrgyzaltyn 33% van Centerra in handen heeft en een hoger deel van de winst opeist. De overname van Thomspon Creek zou het belang van het staatsbedrijf doen verwateren naar 27%. Met respectievelijk 5,7 en 5,6 miljoen ounce reserves voor Mount Milligan en Kumtor kan de gecombineerde groepsproductie oplopen tot 730.000 tot 800.000 ounce goud per jaar.
Op 18 oktober volgt een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin over de overname zal worden gestemd. Een tweederdemeerderheid volstaat, zodat de Kirgiziërs alleen de deal niet kunnen tegenhouden. Maar dan mogen er uiteraard wel geen dissidente stemmen zijn. Bij goedkeuring worden bestaande aandelen van Thompson Creek omgezet in aandelen van Centerra Gold.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier