Twee vliegen in één klap
HAL Trust dekt twee van onze thema’s: energie en vergrijzing.
Met HAL Trust (99,50 EUR; beurs: Amsterdam; ticker: HAL NA; ISIN-code BMG455841020) richten we onze aandacht op een Nederlandse portefeuillemaatschappij die weleens wordt vergeleken met Ackermans & van Haaren (AvH). HAL Trust is ook een fiftyfifty mengeling van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde belangen. In een beperkt aantal bedrijven en sectoren heeft het een actieve rol in de bedrijfsvoering (hands-on). Met de baggerindustrie is er nog een belangrijk raakvlak tussen HAL Trust en AvH. Terwijl AvH de plak zwaait bij DEME (via CFE), is HAL Trust de belangrijkste aandeelhouder van ex-portefeuillewaarde Boskalis – goed voor ongeveer een vijfde van de totale waarde.
Boskalis noteert op een recordniveau. Met de twee belangrijke andere beursgenoteerde belangen – in de energiesector – gaat het de jongste jaren een stuk minder goed. Over de steekpenningenkwestie bij SBM Offshore hebben we het onlangs al gehad. Mede daardoor noteert koers van SBM vandaag 30% lager dan drie jaar geleden. De belangrijkste participatie in het beursgenoteerde gedeelte (een kwart van de intrinsieke waarde) is het belang van 49% in Vopak. Het bedrijf is een wereldspeler in de opslag en de aan- en afvoer van oliën, chemicaliën en vloeibaar gemaakte gassen. Onlangs moest Vopak een stevige winstwaarschuwing voor dit jaar in de wereld sturen, wat de koers naar het laagste peil in jaren stuurde.
Pearle: goed gezien
Het heeft enkel zin over holdings te spreken als er een substantiële onderwaardering is. Eind vorig jaar berekende het bedrijf zelf een intrinsieke waarde van 102,2 EUR per aandeel. Die zit vandaag nog in die buurt, wat betekent dat er geen sprake is van een onderwaardering. Maar het management berekent de intrinsieke waarde op een heel klassieke manier: de beursgenoteerde belangen tegen beurskoers, en de niet-genoteerde participaties tegen de boekwaarde.
En daar zit het potentieel, want sinds 1996 al is HAL Trust de eigenaar van Grandvision, de maatschappij boven de optiekwinkels Pearle. Grandvision is een stevige groeier en het is uiteraard een hoop meer waard dan de boekwaarde. We plakken er 65 EUR per aandeel op, wat het ook de belangrijkste deelname maakt (twee derde van de beurskoers). We komen dan ook uit op een onderwaardering van 28% op basis van de huidige koers. Daardoor is het aandeel aantrekkelijk geprijsd en bovendien dekt het twee thema’s die voor ons belangrijk zijn: energie en vergrijzing (Pearle-brillen). We verhogen dan ook het advies naar ‘koopwaardig’ (rating 1A) en nemen het aandeel op in de Inside Selectie.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier