Turkse lira rondt brokkenparcours af

© reuters

Zonder grote ongelukken komend jaar moet toch eens een eind komen aan het brokkenparcours van de Turkse lira.

Terugblik op 2019

Begin dit jaar noemde het ratingbureau Moody’s de machtsconcentratie bij president Recep Tayyip Erdogan een gevaar voor de Turkse economie. Intussen is de situatie nog verergerd. De onafhankelijkheid van de centrale bank is helemaal zoek. Beslissingen over de rente worden niet genomen op basis van economische afwegingen, maar op basis van politieke overwegingen. De Turkse lire is in de afgelopen vijf jaar fors gedaald tegenover de euro en blijft erg kwetsbaar. De centrale bank verlaagde in juli en september de rente en geeft zo zuurstof aan de economie. De meeste analisten verwachten nog extra rentedalingen.

De verwachtingen voor de economie

Door de zwakke lire is de gezondheid van de Turkse bedrijven in gevaar. Turkije blijft erg kwetsbaar voor problemen op de financiële markten. De relatie tussen Turkije en de VS blijft gespannen. Wegens de asielcrisis gaat het ook niet te best met de Europese banden. De politieke en economische risico’s zijn aanzienlijk. De overheidsschuld bedraagt slechts 30 procent, maar toch classificeren de ratingbureaus Standard&Poor’s en Moody’s de obligaties van Turkije niet langer als investment grade en dus als speculatief.

De verwachtingen voor de Turkse lira

De Turkse inflatie daalt de jongste maanden, maar bedraagt nog altijd bijna 11 procent. De centrale bank zou de inflatie graag terugdringen tot 5 procent, maar dat lijkt niet vanzelfsprekend. Onder druk van president Erdogan verlaagde de centrale bank de rente stelselmatig tot 12 procent. De Turkse lira (TRY) daalt uiteraard in een reactie op de renteverlagingen. De munt verliest in feite al vele jaren bijna onafgebroken waarde. Zonder grote ongelukken komend jaar moet toch eens een eind komen aan het brokkenparcours van de Turkse lira.

Partner Content