Top tien voor 2016
Dit is het lijstje van onze favorieten voor 2016. Ze zijn bijna allemaal ingegeven door onze thema’s voor volgend jaar.
Top vijf binnenland
1. Sipef. 2016 wordt volgens ons het jaar van de terugkeer van de landbouwsector. Door het weerkundige fenomeen El Nino, dat de landbouwproductie in het zuidelijk halfrond fnuikt, verwachten we een herstel van de landbouwprijzen, ook van palmolie, na enkele jaren van dalingen. Dat zal de koersontwikkeling van de Antwerpse plantagemaatschappij ten goede komen.
2. Umicore. Het bedrijf presteerdede jongste jaren niet schitterend door de zwakke edelmetaalprijzen. De recyclageactiviteit blijft van wereldklasse en we geloven dus nog altijd in het groeiverhaal van Umicore, zeker nu we een herstel van de edelmetaalprijzen verwachten. Het is onze favoriete Bel-20-waarde voor 2016.
3. Ablynx. Op dit moment beschouwen we Ablynx als het meest beloftevolle Belgische biotechbedrijf. In 2016 wordt de rapportering van maar liefst drie fase II-studies verwacht, onder meer voor een reumamiddel en een behandeling van longinfecties veroorzaakt door RSV bij jonge kinderen. Positieve studieresultaten kunnen het Gentse biotechbedrijf volgend jaar op de internationale kaart zetten, maar het blijft biotech, dus een hoger dan gemiddeld risico.
4. Barco. Minstens een stabiel dividend uitkeren wordt ook een van de thema’s voor 2016. Het West-Vlaamse technologiebedrijf moet daartoe in staat zijn, deels door zijn riante kaspositie. De volgende stap richting een normale waardering zijn zinvolle overnames of omvangrijke inkoopprogramma’s van eigen aandelen.
5. EVS. Het Waalse bedrijf heeft de markt sterk ontgoocheld. Maar sinds de zomer van 2015 raakt het orderboek weer beter gevuld. Richting de grote sportevenementen van 2016 is de kans groot dat we het dieptepunt van de cyclus hebben gezien.
Top vijf buitenland
1.Market Vectors Gold Miners ETF. We verwachten in 2016 een terugkeer van de goudprijs, ook van de goudmijnen, die de voorbije jaren de zwaarste berenmarkt in vijftig jaar hebben doorgemaakt. Die tracker op alle grote en middelgrote goudmijnen vermijdt het individuele risico eigen aan de mijnbouw.
2. Syngenta. De Zwitserse gigant in zaden en vooral gewasbescherming is al geruime tijd het voorwerp van overnamespeculatie. Bovendien rekenen we op het herstel van de landbouwprijzen. Syngenta is een ernstige overnamekandidaat voor 2016.
3. Franco-Nevada. Het grootste royalty- en streamingbedrijf deelt onze mening dat de edelmetaalprijzen dicht bij de bodem staan. Het sloot onlangs heel wat nieuwe streamingovereenkomsten met mijnbouwbedrijven af.
4. Potash Corp. Ook de grootste meststoffenproducent ter wereld lijdt onder de daling van de inkomens van de landbouwers. Ook hier kunnen prijsstijgingen van de landbouwgrondstoffen voor een ommekeer zorgen. Bovendien keert het bedrijf een hoog dividend uit (7,5% brutodividendrendement).
5. GSK. Ook deze Europese farmareus betaalt een stabiel en hoog dividend uit. Bovendien is de bedrijfsleiding vol vertrouwen dat er vanaf 2016 weer een fase van groei volgt.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier