Terug naar de middeleeuwen
De economische stagnatie in de westerse wereld en de forse opkomst van de groeilanden betekenen eigenlijk een terugkeer naar de middeleeuwen.
In 1500 droegen China en India nog voor 50% bij aan het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp, of de totale productie van goederen en diensten). Sinds de industriële revolutie en later ondersteund door de babyboomers in het Westen was het aandeel van die landen in het wereldwijde bbp in 1980 gedaald tot amper 5%.
Enkele decennia geleden creëerde 10 à 15% van de wereldbevolking – de Verenigde Staten, West-Europa en Japan – 80% van het mondiale bbp. Dat grote onevenwicht wordt de voorbije decennia in een steeds sneller tempo rechtgetrokken. Op basis van de gegevens van het Internationaal Monetair Fonds stond China vorig jaar opnieuw voor 11% van het wereld-bbp. India bleef steken op 2%. Het aandeel van de drie grote blokken is al geslonken tot 53% (23% voor West-Europa, 22% voor de VS en 8% voor Japan).
Uit de top tien
Zonder twijfel zal dat aandeel nog verder dalen tegen 2050. Er zijn bijvoorbeeld instituten die voorspellen dat West-Europa tegen dan terugvalt tot 5% van het wereld-bbp. Volgens een studie van Citigroup zullen negen Europese landen, waaronder ons land, de laagste jaarlijkse bbp-groei ter wereld kennen in de periode 2010-2050. De absolute hekkensluiter is Japan (amper 1% gemiddelde groei), maar ook Duitsland (1,6%), Nederland (1,7%), België (1,9%) en Frankrijk (2%) scoren belabberd.
In schril contrast daarmee staan de landen met de hoogste verwachte groei voor 2050. De top tien bestaat uitsluitend uit Aziatische en Afrikaanse landen, met als top vijf Nigeria (8,5%), India (8%), Irak (7,7%), Vietnam en Bangladesh (7,5%). In 2000 stonden nog vijf Europese landen in de top tien van de grootste economieën ter wereld. In 2050 zou dat er mogelijk slechts één Europees land meer zijn, het Verenigd Koninkrijk op de tiende stek. De top vijf zou bestaan uit China, India, de VS, Indonesië en Nigeria.
Die evolutie stuurt ons nog niet meteen richting de economische toestand in de middeleeuwen, maar we gaan daar toch duidelijk weer naartoe. Het zou natuurlijk nefast zijn als we onze beleggingsportefeuille niet aanpassen aan die economische aardverschuiving. Maar betekent niet dat we onze portefeuille moeten volstouwen met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse aandelen. We zijn al een aantal maanden op zoek naar grote westerse bedrijven die deze evolutie goed hebben ingeschat en steeds meer van hun omzet – en hun winst – uit de opkomende landen halen. Met het Zwitserse Nestlé (zie ‘Flash’ p. 8) voegen we het grootste voedingsconcern aan die lijst toe (43% van de groepsomzet kwam vorig jaar uit de opkomende markten).
Ontmoeting met abonnees
De jaarlijkse ontmoeting met onze abonnees vindt plaats op maandag 16 december om 19 uur in de gebouwen van Roularta Media Group in Zellik. We zullen de nieuwe strategie van Inside Beleggen verder toelichten, onze visie op 2014 geven en we staan uiteraard weer klaar om al uw beleggingsvragen te beantwoorden. Schrijf u in op inside@biblo.be . Hopelijk tot dan!
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier