Sterke bedrijfsresultaten leiden niet tot koersstijgingen
Op het sterke Amerikaans resultatenseizoen volgde de zwakste koersreactie in zes jaar tijd. Amerikaanse aandelen waren dit decennium nooit duurder. Heel veel goed nieuws zit al in de koersen verrekend.
Zowat 95 procent van de bedrijven in de Standard&Poor’s500 (de index van de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen en dé referentie-index voor Wall Street) heeft zijn tweedekwartaalcijfers bekendgemaakt. Dat is ruim voldoende om een aantal conclusies te kunnen trekken.
Laten we positief beginnen. Maar liefst 73 procent van de S&P500-bedrijven verraste positief met zijn winstcijfers. 69 procent van de ondernemingen – of meer dan twee op de drie – boekte een hogere omzet dan verwacht. De kar wordt duidelijk getrokken door de bedrijven met een grote internationale bedrijvigheid. Gemiddeld lag de winstgroei per aandeel op 10,2 procent. De groepen die meer dan de helft van hun zakencijfer buiten de Verenigde Staten halen, laten een gemiddelde winstgroei van 14,0 procent per aandeel optekenen. Ondernemingen die meer dan de helft van hun omzet in de Verenigde Staten draaien, scoren met een winstgroei van 8,5 procent een stuk lager.
Het algemene gemiddelde van de omzetgroei lag op 5,1 procent, met 6,0 procent voor de bedrijven met meer internationale activiteiten, tegenover 4,6 procent voor de ondernemingen die zich meer op de thuismarkt richten. Gemiddeld lag de winst per aandeel 6,1 procent boven de verwachtingen. Dat is een eind boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, dat 4,2 procent bedraagt.
Schril contrast
Het was dus een sterk Amerikaans resultatenseizoen, dat zowel in termen van nominale en relatieve winstgroei (percentage positieve verrassingen) ver boven het historische gemiddelde uitkwam. Teleurstellend voor de aandeelhouders is dan ook dat de erg lauwe koersreacties op die gunstige resultaten daarmee in schril contrast staat. Het is zelfs de zwakste koersreactie in zes jaar tijd, sinds het tweede kwartaal van 2011.
De afgelopen vijf jaar was er gemiddeld een positieve koersreactie van 1,4 procent voor bedrijven die beter dan verwachte resultaten voorstelden. Deze keer was er een gemiddelde koersdaling van 0,3 procent. Bedrijven die minder dan verwachte resultaten moesten opbiechten, zagen hun koers gemiddeld met 2,4 procent zakken, conform het historische gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Dat de resultatenbalans erg positief was en de koersreactie duidelijk minder rooskleurig, betekent dat heel veel goed nieuws al in de koersen verrekend zit. Het is een van de redenen om voorlopig voorzichtig te zijn met nieuwe aankopen. U kunt die het beste wat uitstellen. De ontgoochelende koersreactie op Wall Street bewijst wat de naakte cijfers ons ook vertellen: dat het gemiddeld S&P500-aandeel niet meer zo duur is geweest sinds het begin van dit decennium. Dat er wat lucht uit de koersen gaat, is dus zonder meer welkom.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier