Sapec, Anfield Nickel en Lumina Copper

Klopt het dat het de compleet verkeerde richting uitgaat bij Sapec?

De markt had de voorbije jaren haar twijfels over Sapec, en vooral over de holding Naturener, die de belangen in alternatieve energie omvat, waaronder zonneparken in Spanje en windenergieprojecten in Noord-Amerika. In de periode 2006-2008 steeg de koers van het aandeel door de aanwezigheid van de holding in de groep, maar de jongste jaren was het omgekeerde het geval. De doelstelling om het belang van 58,4% in de holding geheel of gedeeltelijk te verkopen, is grandioos mislukt. De belangen in Naturener werden enkele jaren geleden dan maar ondergebracht in het filiaal Energia Limpia (49% Sapec).

In het allerslechtste geval wordt de garantie van Sapec ter waarde van 36 miljoen EUR uitgeoefend. En dat rampscenario lijkt zich te voltrekken, al is het afwachten hoe de rechtszaak tussen Naturener en San Diego Gas & Electric over het Noord-Amerikaanse windmolenpark Rim Rock afloopt. In het boekjaar 2013 kostte Naturener Sapec 21,2 EUR per aandeel aan eigen vermogen door waardeverminderingen en afboekingen. Daar kan dus nog die 36 miljoen EUR of 26,7 EUR per aandeel aan eigen vermogen bij komen.

Het uitblijven van een deal heeft de groep opgezadeld met een hoge schuldenlast – eind vorig jaar maar liefst 113,8 EUR per aandeel. Jammer, want de traditionele activiteiten van deze kleine holding bevinden zich in de landbouw. En daar zien we de situatie sinds 2011 duidelijk verbeteren. De landbouwactiviteiten zijn hoofdzakelijk gericht op Spanje en Portugal, al is er meer en meer sprake van export, met de afdelingen bescherming en voeding van planten, chemie en milieu, distributie van agrovoedingproducten en de afdeling logistiek.

De winst uit die activiteiten klom vorig jaar van 4,0 naar 5,6 miljoen EUR, maar door het zware verlies door Naturener was er een nettoverlies van 23,3 miljoen EUR (-17,1 EUR per aandeel). Een zwaar negatieve koersreactie bleef uit, wat aangeeft dat de markt met dat slechte scenario terdege rekening heeft gehouden. Als Energia Limpia volledig wordt afgeschreven, zakt het eigen vermogen naar 46 EUR per aandeel, in de buurt van de beurskoers. Het aandeel is enkel weggelegd voor mensen die een meer dan gemiddeld risico aankunnen en willen nemen. Vandaar het advies ‘speculatief koopwaardig’ (rating 1C).

Kunt u nog eens een update geven over de stand van zaken bij Anfield Nickel en Lumina Copper? Jullie zijn daar verdacht stil rond en ons geduld blijft op de proef gesteld.

Het klopt dat het al enige tijd geleden is dat we nog over Anfield Nickel en Lumina Copper hebben geschreven. De reden daarvoor is dat er de voorbije weken geen hard nieuws was. Met uitzondering misschien van het feit dat Anfield Nickel zijn algemene vergadering op 7 mei heeft geannuleerd. Daarnaast kreeg Anfield Nickel opnieuw een lening van de referentieaandeelhouder Lumina Capital, maar voor een beperkt bedrag en een beperkte periode. Dat kan erop wijzen dat we mogelijk in een beslissende fase zijn beland rond het Mayaniquel-project, een nikkelexploratieproject in Guatemala. Er zijn twee potentiële overnemers en wellicht lopen er intensieve gesprekken, die hopelijk in de komende weken of de eerstvolgende maanden tot een doorbraak leiden.

De tijd iets meer rijp voor een verkoop dan de voorgaande jaren. Ten eerste omdat de nikkelprijs nu stijgt. De aanleiding is het exportverbod van ruw nikkelerts door Indonesië, dat staat voor minstens 20% van het wereldwijde nikkelaanbod. Ten tweede is er nu concurrentie tussen bieders, omdat er niet één maar twee kandidaat-kopers zijn. Dat duel kan het verkoopproces misschien eindelijk een positieve wending geven. We mikken op een verkoop van het project dit jaar en hopen dat het nog altijd kan tegen minstens het dubbele van de huidige koers. Maar moeten er ook rekening mee houden dat er misschien geen akkoord komt. Dan moet Lumina Capital zelf met de ontwikkeling beginnen, in afwachting van betere tijden.

De verkoop van het Argentijnse Taca Taca-project van Lumina Copper had een fantastisch verhaal moeten zijn. We hebben het opgepikt in 2010 tegen amper 3 CAD en er lag twee jaar geleden een verkoopovereenkomst op tafel tegen bijna 20 CAD per aandeel. Maar de nationalisatie van de oliemaatschappij YPF door de Argentijnse regering maakte iedereen bang. De deal sprong af. Intussen is de koperprijs een stuk lager en zijn de mijnbouwgroepen minder happig om koperprojecten te kopen. Maar Taca Taca is van absoluut wereldniveau, zodat we blijven mikken op een gunstige afloop. Maar een herstel van de koperprijs zal wel nodig zijn om de nodige appetijt op te wekken. Beide waarden zijn meer dan gemiddeld risico (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content