Samba komt terug
Met het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 en Rio de Janeiro als gaststad van de Olympische Spelen 2016 leek Brazilië ‘the place to be’ voor investeerders. Niets is echter minder waar. Bij de Conferations Cup -de generale repetitie voor het WK-voetbal- bleek het plots voor iedereen duidelijk dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was in het land van de samba en het carnaval. Tienduizenden Brazilianen kwamen op straat om hun ongenoegen te uiten tegen de linkse regering van president Dilma Roussef. Er gaat té veel geld naar de organisatie van het WK Voetbal en te weinig naar sociale projecten, de strijd tegen de criminaliteit. De stijgende kosten van levensonderhoud zaten de betogers ook dwars.
Met een huidige groei van 1,9% (in 2010 nog 7,5%), een (hoge) inflatie van 6,3%, een begrotingstekort van 1,2%, een tekort op de lopende rekening van 3,2% en een werkloosheidsgraad van 5,6% zijn er inderdaad wel tekenen dat de Braziliaanse economie momenteel niet bepaald in ‘topvorm’ verkeert. De jarenlange, forse groei van China heeft grondstoffen- en landbouwexporteur Brazilië op de lauweren doen rusten. Nu die Chinese economie is vertraagd, komt het gebrek aan voldoende structurele hervormingen naar voren en wordt het land met een aantal zwakke punten geconfronteerd. Het voornemen van de Federal Reserve om de eigen monetaire politiek geleidelijk aan te verstrakken, leidt bovendien tot het terugtrekken van beleggingskapitalen uit de groeilanden.
Terwijl de S&P500-index op +15% staat dit jaar, is de Braziliaanse Bovespa-index tot nog toe met 15% gedaald. En de Braziliaanse real (BRL) verloor ten opzichte van de euro dit jaar ook al 15%. Inclusief het herstel na de aankondiging vorige week van de Braziliaanse centrale bank om voor 60 miljard USD te zullen tussenkomen om de Braziliaanse munt te ondersteunen. Een zwakke munt wakkert immers de inflatie verder aan via duurdere invoer en de centrale bank heeft 6,5% als opperste grens voor inflatie.
105 miljoen middenklassers
Dit is echter maar een momentopname en de problemen lijken ons eerder tijdelijk dan structureel op lange termijn. We mogen niet uit het oog verliezen dat het hier gaat om een van de meest beloftevolle consumptiemarkten ter wereld voor de komende decennia, met een snel groeiende bevolking van nu al, afgerond, 200 miljoen inwoners (de bevolkingen van Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk samen).
De periode 2000-2010 stond vooral in het teken van miljoenen huishoudens die uit de armoede wisten te ontsnappen. De periode 2010-2020 is de periode waarin de middenklasse rijker gestoffeerd zal worden. Vandaag behoren al 105 miljoen Brazilianen tot de middenklasse en naar schatting zullen er daar tegen 2020 nog 15,3 miljoen extra bijkomen. Aan het eind van dit decennium zal 57% van de Braziliaanse bevolking tot de middenklasse behoren, tegenover 34% in 2000.
We denken spontaan aan AB InBev als Europese waarde om onder meer op Brazilië in te spelen. Maar met een beurskoers boven 70 EUR vinden we het aandeel toch nog té duur. We volgen het van nabij op, maar zullen er pas weer aandacht aan schenken in de buurt van 65 EUR. Een aandeel dat dichter bij de faire waarde staat, omdat de koers hinder ondervindt van de tijdelijke problemen, is dat van de Franse distributeur Casino (zie ‘Flash’ p.8). De retailsector profiteert ook voluit van de groeiende consumptie en vorig jaar deden de Fransen een extra stap richting het grootste Latijns-Amerikaanse land.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier