Onzekerheid stuwt goudprijs hoger
De stijging van de goudbeleggingen is niet vol te houden, al kan een brexit de klim nog even ondersteunen. Het potentieel richt zich steeds meer op de lange termijn. Kopen kan nog altijd, maar dan met een voldoende verre horizon.
Wat enkele maanden van stijging kunnen teweegbrengen. Telkens als een renteverhoging in de Verenigde Staten wordt uitgesteld, veert de vraag naar goudbeleggingen weer op. Het eerste kwartaal was met een stijging met 16% het beste voor de goudprijs in bijna dertig jaar, sinds het derde kwartaal van 1986. In de eerste vijf maanden zagen we een kapitaalinstroom van maar liefst 9,3 miljard USD in Van Eck Vectors Goldminers (ticker GDX), de bekendste tracker op goudmijnen, het vroegere Market Vectors Goldminers. Dat is 60% meer dan de tweede grootste inflow, bij iShares Core US Aggregate Bond ETF.
Terwijl er eind vorig jaar nauwelijks nog animo was voor beleggingen in edelmetalen, is de overgrote meerderheid er intussen wel van overtuigd dat goud de rest van het jaar nog meer gaat blinken. Nog maar 5% van de respondenten denkt dat de goudprijs onder 1000 USD per ounce zal zakken tegen het jaareinde. Eind vorig jaar was dat ongeveer de helft. 18% ziet het bekendste edelmetaal tussen 1000 en 1200 USD noteren eind dit jaar. Maar 38% ziet de goudprijs minstens op het huidige niveau blijven, tot licht stijgend (tussen 1200 en 1400 USD). Zelfs 39% ziet het goud helemaal schitteren dit jaar, met een notering boven 1400 USD per ounce eind 2016.
Voorzichtiger
De twee belangrijkste oorzaken voor die spectaculaire ommekeer in de perceptie tegenover goud zijn het afbrokkelend vertrouwen in de doeltreffendheid van het beleid van de centrale banken en de twijfels over de groei van de wereldeconomie. Daar komt op korte termijn nog de angst voor een brexit bovenop. Geen wonder dat de goudprijs boven 1300 USD per ounce uitbrak. De uitslag van het referendum zal de financiële markten beïnvloeden, alleen weten we nog niet op welke manier.
We hebben de voorbije maanden de bevestiging gekregen dat de bijna vijf jaar durende berenmarkt (dalende trend) voor goud en goudmijnen achter ons ligt. We hebben al een tweetal maanden geleden aangegeven dat we onze investeringen in edelmetalen (goud en zilver) hadden afgerond. In zilver zitten we via het streamingbedrijf Silver Wheaton (ticker SLW) en de positie in de zilvertracker iShares Silver Trust (ticker SLV). Klassiek komt het zilver na het goud, maar op een gegeven moment gaat het spectaculairder naar boven door de engere markt. De goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD),de goudmijntracker Van Eck Goldminers (ticker GDX) en het streamingbedrijf Franco-Nevada blijven ook op post.Zelfs met Umicore, een wereldtopper in de recyclage van metalen en edelmetalen, hebben we nog een link met de goud- en zilverprijs.
Alleen willen we waarschuwen voor een te groot enthousiasme op korte termijn. Het huidige stijgingsritme is niet vol te houden, al kan een brexit de klim nog even ondersteunen. Het potentieel richt zich steeds meer op de lange termijn. Vandaar dat we even hebben overwogen een adviesverlaging door te voeren om dat te onderstrepen. Maar anderzijds is de stierenmarkt (stijgende trend) nog pril. Kopen kan nog altijd, maar dan met een voldoende verre horizon.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier