Olie boven 60 dollar
Een vat ruwe olie kost nu al een vijfde meer dan begin september. Dat bracht de prijs van zowel Brent Noordzeeolie als de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI)-variant op het hoogste peil sinds de zomer van 2015.
De recente prijsstijging kan worden toegeschreven aan een combinatie van factoren. Zo is na Rusland nu ook Saudi-Arabië een verlenging van de productiebeperking genegen. De overeenkomst waardoor de output vrijwillig met 1,8 miljoen vaten wordt beperkt, loopt nog tot maart 2018.
Tijdens de OPEC-meeting van 30 november staat een verlenging tot eind volgend jaar op de agenda. Het leidt weinig twijfel dat die er komt, nu de grootste twee exporteurs die het akkoord dragen, daarover overeenkomen. De lagere output werpt overigens vruchten af, want de vraag en het aanbod groeien naar elkaar toe.
In de Verenigde Staten hebben de voorraden ruwe olie voor het eerst sinds 2014 hun vijfjaarsgemiddelde bereikt. Tegelijk stijgt het aantal operationele boorinstallaties sinds september per saldo niet meer. In Saudi-Arabië maakte kroonprins Mohammed bin Salman schoon schip door de strijd tegen corruptie op te voeren met het oog op de beursgang van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco volgend jaar.
Het is opmerkelijk dat de prijsstijging van de voorbije weken samenvalt met het herstel van de dollar. Normaal is dat andersom. De Amerikaanse munt zette begin september een herstelbeweging in. Daarmee anticipeert de markt op stijgende rentevoeten.
Op de termijnmarkten zijn zowel de Brent als de WTI in backwardation. Die situatie waarbij de prijzen voor levering op korte termijn hoger liggen, wijst op een krappe fysieke markt en de verwachting dat de prijzen nog zullen toenemen. De situatie is dus gunstig voor producenten om toekomstige verkoopprijzen vast te leggen.
Ook de speculatieve investeerders hebben de weg naar de oliemarkten teruggevonden. Het aantal long-posities om in te spelen op verdere prijsstijgingen bereikte begin november een nieuw recordniveau. We verwachten dat ruwe olie de komende tijd een nieuwe prijsvork zal vormen. Na de recente prijsstijging valt fundamenteel weinig te zeggen voor een verdere klim. Het meeste positieve nieuws zit al in de prijs verrekend.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier