Nyrstar en Yingli Green

We zien dat de koers stilaan stabiliseert. Is het moment aangebroken om Nyrstar-aandelen te kopen?

Na een moeilijke periode is de koers van Nyrstar (3,65 EUR; NYSE Euronext Brussel) inderdaad sinds midden april lichtjes gaan herstellen. Keerpunt lijkt ons de overeenkomst met Glencore te zijn. De grote, Zwitserse grondstoffenspeler diende vanwege Europa een afnameovereenkomst met Nyrstar te wijzigen om de fusie met Xstrata goedgekeurd te krijgen. Bijkomend vervelend element voor de aandeelhouders was dat Glencore een pakket van 13,2 miljoen aandelen (7,8% van het totaal) aanhield in Nyrstar en dat moest ook een andere eigenaar of eigenaars krijgen. Het akkoord houdt in dat Nyrstar stopt met de verkoop aan Glencore van ‘commodityzink’, geproduceerd in de smelterijen binnen de Europese Unie (EU, daaronder Balen/Overpelt). Glencore betaalt daarvoor een beëindigingsvergoeding van 44,9 miljoen EUR voor het EU-gedeelte. Maar in feite betalen ze niks, want die 44,9 miljoen EUR gebruikt Nyrstar precies om de 13,2 miljoen eigen aandelen in handen van Glencore over te nemen. Dat komt overeen met een verkoopprijs van ‘slechts’ 3,39 EUR per aandeel. Goedkoop ingekocht enerzijds en anderzijds een ‘overhang’ van een flink pakket aandelen boven de markt vermeden. Het metalenbedrijf trok de jongste jaren de aandacht met een ambitieus toekomstproject van topman (CEO) Roland Junck, gebaseerd op het uitgangspunt dat dubbel zoveel kan worden verdiend met de productie van een ton zinkconcentraat uit eigen mijnen als met het smelten. En dus stortte Nyrstar zich op het uitbouwen van een multimetalen-mijnbouwbedrijf. Na de overname van de Canadese mijnbouwer Breakwater Resources werd Nyrstar een top-5-wereldspeler als zinkmijnbouwer. Nyrstar heeft vandaag 9 mijnoperaties en mikt daarbij overigens niet langer op zink alleen, maar ook op andere metalen, zoals goud, zilver, nikkel, koper,…Een mooi gebalanceerde metalenportfolio. Maar de daling van de grondstoffenprijzen heeft natuurlijk niet in de kaart van Nyrstar gespeeld. De lagere metaalprijzen (basis- en edelmetalen) hebben immers een negatieve impact op de winstvooruitzichten. De gunstige deal met Glencore is wel een goede zaak en neemt bijkomende onzekerheid rond het aandeel weg. Nyrstar is een forse achterblijver en we verhogen het advies naar ‘koopwaardig’ (rating 1C).

De koers van Yingli Green blijft maar hevig schommelen. Wat moet ik aanvangen met mijn aandelenbezit? Ik weet het niet meer zo goed.

De aandeelhouders van Yingli Green Energy Holding (2,76 USD; ticker YGE op NYSE; ISIN-code US98584B1035) zullen inderdaad zowat zeeziek moeten zijn van de schommelingen in dit aandeel, want er zijn weinig of geen aandelen die zulke extreme koersschommelingen ondergingen de voorbije 1 à 2 jaar. Als we enkel naar de jongste weken kijken, was er eerst een forse koersopstoot naar aanleiding van beter dan verwachte cijfers voor het eerste kwartaal. Maar dan was er toch op 6 juni de aankondiging van zware importheffingen op Chinese zonnepanelen die door ‘onze’ Europese commissaris Karel De Gucht namens de Europese Commissie werden aangekondigd. Dat deed de koers dan weer geen goed, terwijl de koersen van de Europese spelers daarbij wel garen sponnen. Onder de merknaam Yingli Solar is Yingli Green uitgegroeid tot een van de grootste, zo niet de grootste verticaal geïntegreerde producent van zonnemodules en -panelen in de wereld. De Chinezen overheersen de markt en hebben al een aantal Europese spelers tot een marginaal bestaan herleid en ook de opmars van het Amerikaanse First Solar gestuit. Vorig najaar nog kondigde de Chinese overheid aan de eigen zonne-energiesector (100-tal lokale producenten) voor minstens 15,4 miljard yuan (CNY of circa 2,5 miljard USD) te zullen subsidiëren met het ‘Golden Sun’ (‘gouden zon’) programma. Vandaar dus de reactie van zowel de VS als nu ook Europa om anti-dumpingmaatregelen te treffen. Het komt de handelsrelaties met China niet ten goede en heeft ook een negatief effect op de prijzen. De prijzen voor zonnemodules en -panelen in Europa zijn weer aan het stijgen, na een lange periode van scherpe prijsdalingen. De sector werd eerder dit jaar opgeschrikt toen de Chinese reus Suntech Power, tot 2011 de grootste producent van zonnemodules en -panelen ter wereld, voor zijn belangrijkste eenheid het faillissement aanvroeg, nadat een obligatielening niet werd terugbetaald. Maar anderzijds is er vandaag een groot overaanbod, wat de prijzen extreem heeft gedrukt. Dus op zich is een (grote) concurrent minder goed nieuws voor Yingli. We vrezen dat het aandeel op korte termijn volatiel zal blijven en dus een meer dan gemiddeld risico inhoudt (rating 3C). Er zal het nodige geduld nodig zijn, maar voor de lange termijn zouden we het aandeel toch niet afschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content