Niet te voortvarend10 procent cashpositie
We moeten rekening houden met een aantal alarmsignalen op de internationale aandelenmarkten.
Op tijd en stond moet het op de strategiepagina ook eens gaan over de algemene beleggingsstrategie. We mogen niet mopperen over de vooruitgang van de voorbeeldportefeuille met 7% sinds begin dit jaar, aangezien de algemene beursontwikkeling een stuk minder vlot verloopt dan bij het begin van het jaar was ingeschat. Van de verhoopte rush op aandelen is voorlopig nog geen sprake. De enige tendens van 2014 is dat er geen echte trend is. Goede en zwakke weken wisselen elkaar voortdurend af.
Die betere gang van zaken in de voorbeeldportefeuille is echter geen reden om voortvarend te gaan handelen. Voeten op de grond blijft het credo. Te meer daar we toch rekening moeten houden met een aantal alarmsignalen op de internationale aandelenmarkten. Trends verwees onlangs in zijn coververhaal (‘Beurzen worden duur’) naar de erg hoge Shiller-koers-winstverhouding, de hoge margeschulden, de vele verlieslatende beursintroducties, het stijgende aantal overnamedeals met aandelen en de totale beurskapitalisatie in de Verenigde Staten, die weer duidelijk boven het bruto nationaal product ligt. Het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar als die indicatoren op rood sprongen, volgde vroeger vaak een stevige correctie.
Want ons nog extra verontrust, is de bijzonder zwakke prestatie van de technologiebeurs Nasdaq tegenover de andere indexen de voorbije twee maanden. De Nasdaq-index verloor de jongste acht weken 6%, tegenover een status-quo voor de S&P500-index en de Dow-Jones-index. Ook dat was in het recente verleden de voorbode van nakend onheil op de aandelenmarkten.
De aandachtige lezer heeft wellicht opgemerkt dat we een aantal posities geheel of gedeeltelijk hebben verkocht, zonder nieuwe posities in te nemen. Dat is de eerste en voorlopig enige stap die we zetten om gevolg te geven aan onze ongerustheid: de opbouw van een cashpositie van ongeveer 10%. Een eerste signaal dat we onze paraplu opentrekken. Voorlopig is het ook de enige stap, omdat de stijgende beurstendens nog altijd overeind is, en dat kan nog wel een aantal weken en maanden zo blijven.
Voorlopig toont vooral Wall Street serieuze vermoeidheidsverschijnselen, maar meer ook nog niet. Het is buigen, maar nog niet barsten. Wat we nu ook consequent proberen te doen, is aandelen verkopen als ze ons koersdoel bereiken. Zo zullen we de positie in Casino verder verkopen als de koersen oplopen tot in de buurt van 95 EUR, zoals we vorige week hebben aangekondigd. Uiteraard kunnen de koersen boven onze waarde uitstijgen. Echter, zodra de correctie op gang komt, zullen ze ook ver onder die waarde terugvallen. Dan kunnen we denken aan terugkopen.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier