Metaalmoeheid
De mijnbouwaandelen hebben de jongste jaren ook flink aan populariteit moeten inboeten.
De hoogdagen van de zogenoemde Commodities Supercycle zijn al enige tijd achter de rug. De toonaangevende CRB-index, die zowat alle grondstoffen overkoepelt, beleefde zijn piek van 475 punten in 2008, vanaf de bodem van 145 punten in 2002. Na de financiële en economische crisis van 2008-2009 kwam er nog een tweede piek van 375 punten in 2011, vanaf een tussentijdse bodem van 200 punten in het voorjaar van 2009. Sindsdien vertoont de index een overwegend dalende tendens en staan we in de buurt van 300 punten, wat al een stijging van circa 10% inhoudt tegenover het startniveau van 275 punten begin dit jaar.
Een signaal om aan te geven dat de supercyclus van de grondstoffen over zijn hoogtepunt heen is, is de ommekeer in de investeringsuitgaven (‘capex’) bij de grote mijnbouwgroepen. Eén voorbeeld geeft de tendens weer: de grootste mijnbouwgroep ter wereld, BHP Billiton, zal dit jaar nog 16,1 miljard USD spenderen aan investeringsuitgaven, tegenover nog 21,7 miljard in 2012.
Daartegenover staat dat de vraag nog altijd stijgt. Bovendien kunnen de prijzen niet eindeloos dalen. De kosten voor exploratie en productie zijn ook in de mijnbouwindustrie minstens verdubbeld sinds de eeuwwisseling.
Kansen voor Lumina Copper
De mijnbouwaandelen hebben de jongste jaren ook flink aan populariteit moeten inboeten. Zo noteert de koers van BHP Billiton 26% onder de piek van 2011, de koers van Rio Tinto staat 29% lager en die van Glencore Xstrata 36%. De grootste klap bij de metaalreuzen is echter voor het Braziliaanse Vale, met een duik van 36 naar 13 USD of een dreun van 63%. Dat vinden we toch wel overdreven. Vandaar dat we de groep, die hoofdzakelijk is gericht op ijzererts en nikkel, in de schijnwerpers plaatsen (zie Flash, p. 7).
De verminderde investeringsappetijt van de grote mijnbouwgroepen en de verminderde koopappetijt bij beleggers heeft drastische gevolgen gehad voor de juniormijnbouwaandelen met exploratieprojecten. Niet dat er geen deals meer zijn, maar ze zijn sterk verminderd in aantal en in waardering. Het voorbeeld van Anfield Nickel, met het Mayaniquel-project, spreekt boekdelen.
Uiteraard komen er dan veel vragen los over het resterende potentieel van Lumina Copper. We denken dat uit de analyses altijd is gebleken dat het Taca Taca-project, een koperproject in het noorden van Argentinië, veel beloftevoller was vanwege de veel grotere omvang (wereldklasseniveau), de eigendomsrechten en de betere perspectieven van koper op lange termijn. Er is sprake van gesprekken met drie geïnteresseerde partijen, waarbij we de gewettigde hoop koesteren dat minstens één partij de komende maanden een bod zal uitbrengen. We wijzigen niets aan het koersdoel van 15 CAD per aandeel waartegen Lumina Capital het Taca Taca-project zou kunnen verkopen.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier