Maak kennis met vijf BRICS-sterren

© Getty Images/iStockphoto

Ook in de BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – vindt u kanjers van value-aandelen. Deze vijf halen een hoog rendement en focussen op de creatie van aandeelhouderswaarde.

De voorbije maanden hebben we vijf Europese en vijf Amerikaanse value-aandelen onder de aandacht gebracht. Maar ook in de BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – zitten kanjers. De aandelen in onze selectie hebben een belangrijke eigenschap gemeen: ze halen een zeer hoog rendement op hun bedrijfsmiddelen en focussen op de creatie van aandeelhouderswaarde.

Net zoals bij de waardeaandelen die we eerder voorstelden, geldt dat een langetermijnstrategie raadzaam is. Er is geduld nodig: geduld met de aandelen in de portefeuille en geduld met de aandelen die op de verlanglijst staan, maar die nu te duur zijn. We stellen vijf aandelen voor die beantwoorden aan alle criteria van value-aandeel en die noteren op een westerse beurs en dus gemakkelijk toegankelijk zijn.


1. Equatorial Energia (Brazilië)

Equatorial Energía S.A. houdt zich bezig met de distributie, de opwekking en de handel in elektriciteit in Brazilië. Het bedrijf heeft ongeveer 3,8 miljoen klanten, maar via concessiehouders en dochterondernemingen bedient het meer dan 6 miljoen klanten. Het beheert ook zeven waterkrachtcentrales. Equatorial, dat werd opgericht in 1999 en is gevestigd in Rio de Janeiro, is vooral de laatste jaren fors gegroeid. De omzet klom de voorbije drie jaar met 35 procent. De winst ging in dezelfde periode met 76 procent vooruit en het dividend dikte aan met 55 procent. Het energiebedrijf betaalt 20 procent van zijn winst uit.

Bijzonder knap is dat het aandeel de afgelopen jaren op de beurs van Sao Paulo (ticker EQTL3) bijna onderbroken is blijven stijgen. In vijf jaar is de koers zowat vervijfvoudigd, terwijl de Braziliaanse beurs doorgaans zwak voor de dag kwam, onder meer door een zware recessie, de perikelen rond Petrobras en de afzetting van president Dilma Rousseff. Ondanks die verbluffende koersprestatie is het aandeel nog altijd niet duur. U betaalt tegen de huidige koers minder dan 14 keer de verwachte winst voor dit jaar.


2. Yandex (Rusland)

Yandex is het bedrijf achter de belangrijkste zoekmachine in Rusland, Yet Another iNdex. Yandex heeft het grootste datacenter van het land met tienduizenden servers. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht. In 2000 telde het nog maar 25 medewerkers. In 2013 waren het er al 5000, verspreid over zeven landen. Yandex heeft verkoopkantoren in Zwitserland en de Verenigde Staten, en het is actief in Wit-Rusland, Oekraïne en Turkije.

Zoals bij veel internetbedrijven komen de meeste inkomsten uit onlineadvertenties. Yandex is daarin de marktleider in Rusland. Verwacht wordt dat internetreclame in Rusland nog sterk zal vooruitgaan. Tussen 2010 en 2016 groeide het bedrijf gemiddeld met 40 procent per jaar. In 2014 stond de winst onder druk. De koers van het aandeel kreeg een flinke klap. Maar intussen is dat weer veranderd. De operationele kasstroom is nog nooit zo hoog geweest.

Het aandeel zit weer in een opwaarts kanaal, met een koers-winstverhouding van bijna 27 voor dit jaar. Dat is niet echt goedkoop, maar de groei compenseert dat grotendeels. Yantex heeft wel nog nooit een dividend uitbetaald. Dat is niet abnormaal voor een jong bedrijf. Het aandeel is te koop op de beurs van Moskou, maar ook op Nasdaq met ticker YNDX.


3. Asian Paints (India)

Asian Paints heeft sinds zijn oprichting in 1942 een lange weg afgelegd. Nu is het India’s grootste verfbedrijf – in Azië het nummer vier – met een omzet van 158,5 miljard roepies (iets meer dan 2 miljard euro). De groep heeft productiefaciliteiten in 26 landen en is actief in meer dan 65 landen. Vijf jaar geleden noteerde het aandeel nog 271 roepies, vandaag is dat 960 roepies. Tegen de huidige koers betaalt u wel 47 keer de verwachte winst voor 2017. Dat is veel.

De rentabiliteit op het eigen vermogen bedraagt meer dan 30 procent. Het dividendrendement is minder dan 1 procent, maar het stijgt jaarlijks wel met 15 procent of meer. Asian Paints betaalt een kwart van zijn nettowinst uit aan de aandeelhouders. Alle fundamentele analyses wijzen op een duur aandeel. U doet er dus verstandig aan hier even de kat uit de boom te kijken.


4. Alibaba (China)

Alibaba,de Chinese versie van eBay, is de naam van het Chinese bedrijf van de flamboyante ondernemer Jack Ma. Het creëerde een virtuele marktplaats, Taobao, waar iedereen producten kan aanbieden. In tegenstelling tot Amazon verkoopt het zelf geen producten. Alibaba heeft ook een eigen zoekmachine. Net zoals Yandex haalt Alibaba de meeste inkomsten uit reclame, maar het werkt ook aan andere inkomstenbronnen. Zo kunnen grote consumentenmerken hun waren aanbieden tegen betaling voor hun plaats op de website. Alibaba opende heel wat bijhuizen in westerse landen – ook in België – om de brug te slaan tussen westerse producenten en Chinese consumenten. Ma heeft ongeveer 40.000 mensen in dienst. Niet slecht voor een selfmademan.

Een dividend keert Alibaba niet uit. Alle winst blijft in het bedrijf. De omzet is de voorbije vijf jaar gestegen met gemiddeld 50 procent. De kasstroom groeide over vijf jaar gemiddeld zelfs met 55 procent. Maar de stijging van de nettowinst is pas echt spectaculair: gemiddeld 130 procent per jaar.

Het aandeel kost ongeveer 30 keer de verwachte winst. Dat is niet goedkoop, maar het is wel aanvaardbaar, als we rekening houden met het groeiprofiel van Alibaba. De beurs kan momenteel niet genoeg krijgen van dit aandeel. Maar de voorbije jaren had het tweemaal een zwak moment. In februari vorig jaar zakte de koers tot 60 dollar. In september 2015 ging die zelfs nog lager. Zulke momenten bieden fraaie koopkansen. Het aandeel noteert op New York Stock Exchange met als tickersymbool BABA.


5. Firstrand (Zuid-Afrika)

Firstrand is van de grootste financiële instellingen in Zuid-Afrika. Het bedrijf biedt bank- en verzekeringsproducten en diensten aan. Behalve in Zuid-Afrika is de groep actief in acht belangrijke Afrikaanse gebieden: Botswana, Namibië, Swaziland, Lesotho, Zambia, Mozambique, Tanzania en Nigeria. FirstRand Bank heeft vestigingen in Londen en India. De geschiedenis van Firstrand gaat terug tot begin jaren zeventig, maar de huidige structuur dateert van 1998. Sindsdien groeiden de omzet, de winst en het dividend opmerkelijk. Er werken meer dan 45.000 mensen voor het bedrijf.

In het jongste boekjaar, dat eindigde op 30 juni 2016, boekte Firstrand een omzet van 1150 miljard Zuid-Afrikaanse rand (78 miljard dollar). Daarop bedroeg de winst anderhalf miljard dollar. De nettowinstmarge bedraagt maar liefst 30 procent. Belangrijker nog is de evolutie van de resultaten. De jongste winstcijfers liggen 8 procent hoger dan een jaar eerder. Het dividend per aandeel steeg eveneens met 8 procent. De omzet per aandeel ging 10 procent omhoog en de return on investment klom met ruim 25 procent.

Het aandeel blonk het afgelopen jaar niet bepaald uit. Dat zorgt er mede voor dat het aandeel goedkoop is, tegen 11,5 keer de verwachte winst voor dit jaar. Bovendien bedraagt het dividendrendement 4,5 procent bruto. Het bedrijf betaalt een vierde van zijn winst uit. Het aandeel noteert op verschillende beurzen zoals die van Namibië, Berlijn en de thuisbeurs Johannesburg. De ticker is FSRJ.


Kopen op correctie

We herhalen onze tip van vorige keer: koop deze steraandelen vooral na een algemene beurscorrectie. Valuebeleggers hebben veel weg van contrarians: ze volgen de kudde niet. Als velen kopen, zijn ze vaak verkoper; als iedereen verkoopt, zijn ze koper. De koersen van steraandelen gaan bij een beurscorrectie ook naar beneden. Aarzel dan niet te lang en sla toe. Die aandelen gaan voorop in het algemene herstel van de beurzen.

Partner Content