Lumina Copper en Transocean
Als aandeelhouder van Lumina Copper maak ik me ongerust over de onstabiele situatie in Argentinië. Wat vinden jullie van de recente berichtgeving en wat is de impact voor Lumina Copper?
Argentinië deelt volop in de klappen van de groeilandencrisis. De Argentijnse munt, de peso, staat sinds vorige zomer onder druk. Dat proces versnelde na de loskoppeling van de dollar (USD) in januari, waardoor de munt nu 45% lager staat dan een halfjaar geleden. Loskoppelen werd onvermijdelijk, nadat de buitenlandse reserves de voorbije twee jaar waren gezakt van 53 miljard tot 29 miljard USD. Ook het oplopende tekort op de handelsbalans baart zorgen. Presidente Cristina Fernandez de Kirchner volgde in 2007 haar man Néstor de Kirchner op en voerde een zeer linkse politiek. Haar maatregelen waren zeer onvriendelijk voor bedrijven: er waren ‘pestbelastingen’ voor buitenlandse investeerders, kapitaalcontroles en vooral de nationalisatie van de Spaanse oliemaatschappij YPF in maart 2012.
Net voor die aankondiging had Lumina een bod in cash in de buurt van 20 CAD per aandeel op zak, maar de bieder haakte na de demarche van de Kirchner alsnog af. Onteigeningen in de koperindustrie waren nooit aan de orde – het land heeft daarvoor noch de financiële middelen, noch de knowhow – maar toch woog de nationalisatie van YPF fel op de koers van Lumina. Vorige zomer, in de aanloop naar en als gevolg van de tussentijdse parlementsverkiezingen eind oktober, begon een ommezwaai in het linkse beleid, maar die kwam te laat om aan de groeilandencrisis te ontsnappen. De peronisten leden een zware nederlaag en behielden maar nipt de meerderheid in het parlement. Intussen heeft minister van Binnenlandse Handel Guillermo Moreno – het symbool van de antibedrijvenpolitiek – plaats geruimd en is met Jorge Capitanich iemand gekomen die pro de vrije markt is.
De toestand in Argentinië is geen reden tot paniek. Historisch gezien is de val van de peso altijd het begin van de oplossing en de wederopstanding. De Argentijnse beurs voelt dat ook zo aan, want ze verdubbelde de afgelopen zes maanden (in peso). Bovendien zet de crisis voldoende druk om verdere politieke en economische hervormingen door te voeren. We zien nog altijd alle kansen voor succesvolle onderhandelingen dit jaar over de verkoop van het Taca Taca-project. We blijven mikken op een verkoopprijs tussen 12 à 15 CAD per aandeel (rating 1C).
Transocean is de voorbije weken serieus teruggevallen. Vinden jullie het aandeel nog steeds koopwaardig?
Transocean had het de voorbije drie maanden niet onder de markt, net als sectorgenoten zoals Fred Olsen, Seadrill en Noble Corp. De koers daalde met 12%; alleen Fred Olsen (-7%) deed het over die periode minder slecht. De markt maakt zich voor 2014 zorgen over de vraag- en aanbodsituatie in sommige regio’s (West-Afrika, Brazilië) en in enkele segmenten van de olieboorinstallatiebusiness (ultradiepwater). Het gaat veelal over tijdelijke elementen, zoals vertragingen in regulatoire goedkeuringen en de aanlevering van materiaal, maar ook de beslissing door Shell om plannen voor boringen in Alaska te bevriezen. De timing is wat ongelukkig, aangezien behoorlijk wat nieuwe platforms in 2014 op de markt komen. Vandaar de vrees dat de dagverhuurtarieven – vooral voor de ultradiepwaterplatforms – wat zullen terugvallen. 27 van de 80 platforms van Transocean zijn dit jaar bovendien aan contracthernieuwing toe: een aandachtspunt.
Toch blijft het langetermijnperspectief er robuust uitzien. Marktleider Transocean is dezelfde mening toegedaan, want het plaatste een order voor vijf nieuwe hooggespecialiseerde platforms voor ondiepe wateren. Voor het eerst sinds 2007 gebeurde dat zonder al een verhuurcontract op zak te hebben: een wat riskantere strategie die de meeste concurrenten ook toepassen. Het moet Transocean toelaten om betere contracten te onderhandelen en vooral de vloot sneller te vernieuwen. Het bedrijf besliste in november daarvoor een speciaal financieringsvehikel, een Master Limited Partnership (MLP), te gebruiken. Het doel is een aantal platforms fiscaalvriendelijk af te splitsen en via een MLP zelfstandig op de beurs te doen noteren (voorzien voor het tweede kwartaal 2014).
Transocean werkt verder aan operationele efficiëntieverbeteringen om tegen eind volgend jaar 800 miljoen USD extra winstmarge (basis 2012) te creëren. Beleggersactivist Carl Icahn dwong een dividendverhoging van 2,24 USD naar 3 USD per aandeel af (in 2014; 7% bruto). Koersen tussen 40 à 45 USD zijn voor Transocean in het post-Macondotijdperk steevast goede koopmomenten geweest. Met een notering tegen nauwelijks 8 keer de gezuiverde verwachte winst 2014 denken we dat het deze keer niet anders zal zijn. Koopwaardig (rating 1B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier