Lezersvraag: Welk potentieel schuilt er nog in Galapagos?

© Galapagos

Ik heb al geruime tijd Galapagos in mijn portefeuille, maar zit tot nog toe op verlies. Kan u nog eens een update geven?

Dat u nog geen winst hebt geboekt op uw belegging in Galapagos, betekent dat u de aandelen ten vroegste in april 2017 hebt gekocht, wat eigenlijk nog vrij recent is. Beleggen in biotech vereist geduld. Het aandeel heeft uitermate sterk gepresteerd tussen eind 2014 en midden 2017, onder impuls van de sterke evolutie van het kroonjuweel filgotinib, de deal daarover met Gilead Sciences en de beursnotering op Nasdaq. De voorbije twaalf maanden stonden in de eerste plaats in het teken van de vorderingen die het ambitieuze biotechbedrijf maakte in het onderzoek naar taaislijmziekte, in samenwerking met AbbVie.

Centraal staat de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie (combinatie van een potentiator en twee soorten correctors) voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de ziekte bij 90 procent van de patiënten. De ontwikkeling liep wat vertraging op en de achterstand op marktleider Vertex Pharmaceuticals is toegenomen. Bovendien is de kans op een verdere vertraging mogelijk, aangezien het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) onlangs heeft beslist dat Vertex extra doseringsstudies moet uitvoeren, voordat het met een van zijn triplecombinaties een fase III-studie mag opstarten. Dat is meteen de belangrijkste reden voor de wat mindere prestatie in het voorbije jaar.

Galapagos boekte wel sterke vooruitgang in het onderzoek met GLPG1690, een kandidaat-geneesmiddel dat in 2017 beter dan verwachte fase IIa-studieresultaten opleverde bij patiënten met idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte. In samenspraak met de FDA starten dit jaar nog, eerder dan verwacht, meerdere fase III-studies voor die molecule, die Galapagos nog volledig in eigendom heeft.

De aandacht van de beleggers zal de komende maanden opnieuw verschuiven naar filgotinib. In de tweede jaarhelft krijgen we de eerste resultaten uit FINCH2, de eerste van drie lopende fase III-studies bij reumapatiënten. Daarnaast volgen de resultaten uit twee andere fase II-studies met filgotinib, en beslist Galapagos in het tweede kwartaal over de opstart van een fase III-studie voor de indicatie colitis ulcerosa (dikkedarmontsteking). Later dit jaar starten fase II-studies met het artrosemiddel GLPG1972 (in samenwerking met Servier) en met de exceembehandeling MOR106 (met Morphosys). We verhogen na de terugval van de voorbije maanden het advies naar koopwaardig.

We denken dat het mindere nieuws over het onderzoek naar de taaislijmziekte in de koers is verrekend. Met een ondernemingswaarde van 3 miljard euro moet het duidelijk zijn dat we voor het koopadvies uitgaan van positieve resultaten voor filgotinib. De risico-rewardverhouding is voor ons onvoldoende aantrekkelijk voor een opname in de voorbeeldportefeuille (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content