Lezersvraag: Vanwaar die enorme koerssprong bij Equinox Gold?

Plots zie ik dat het aandeel van Equinox Gold boven 8 Canadese dollar noteert. Is daar een verklaring voor?

De koers van de Canadese goudproducent Equinox Gold was op 20 augustus 7,45 Canadese dollar. De vorige dag was de slotkoers nog 1,42 Canadese dollar. De vervijfvoudiging is een gevolg van een aandelenbundeling die Equinox Gold doorvoerde, waarbij vijf bestaande aandelen één nieuw aandeel werden. Het aantal uitstaande aandelen verminderde hierdoor van 556,2 miljoen naar 113,2 miljoen. De operatie past in de voorbereidingen voor een notering later dit jaar op de New York Stock Exchange (NYSE). Die legt voor een nieuwe notering een minimale koers van 4 Amerikaanse dollar op.

De operatie verandert op zich de totale waarde van uw investering niet. We zien wel dat de koers sindsdien nog met 11 procent steeg. Sinds begin juli bedraagt de koersklim 38 procent. Het aandeel profiteerde mee van de positieve evolutie van de goudprijs, die over dezelfde periode met 10 procent steeg. De forse stijging noopt tot wat voorzichtigheid op korte termijn, maar we blijven optimistisch over het forse opwaartse potentieel op langere termijn. Het is een publiek geheim dat de Canadese mijnbouwlegende Ross Beaty (belang van 11,72%) met Equinox Gold de kroon op zijn fantastische carriëre wil plaatsen, door in vijf jaar tijd in goud het enorme succesverhaal te herhalen dat hij de voorbije 25 jaar in zilver neerzette met Pan American Silver.

Sinds begin juli heeft Equinox met Aurizona in Brazilië een tweede producerende mijn. Eind vorig jaar werd de operationele Mesquite-mijn in Californië overgenomen. De opstart in Aurizona werd met enkele maanden verlaat door hevige regenval in het voorjaar, en de productie in Mesquite bleef in de eerste jaarhelft onder de verwachtingen. Hierdoor is de verwachte productievork op jaarbasis verlaagd van 230.000 à 260.000 troy ounce goud naar 200.000 à 230.000 troy ounce, waarvan 75.000 à 90.000 troy ounce uit Aurizona. In 2020 mikt Equinox op 300.000 troy ounce, inclusief de eerste bijdrage vanaf de tweede jaarhelft van Castle Mountain in Californië. De bouw van die derde mijn begint in de tweede jaarhelft. Tegen 2023 moeten de drie mijnen jaarlijks minstens 500.000 troy ounce goud produceren. Tegen die tijd willen de ambitieuze Canadezen echter een jaarlijkse groepsproductie van 1 miljoen troy ounce goud halen. Daarvoor wil men nog een tot drie mijnen overnemen.

Het goed gefinancierde Equinox Gold noteert na de recente stijging tegen circa 0,7 keer de nettoactiefwaarde en dichtte daarmee grotendeels de kloof met de gemiddelde waardering van een juniorproducent. Het bedrijf heeft echter alles in zich om uit te groeien tot een middelgrote producent. Die noteren gemiddeld tegen 1,1 keer de nettoactiefwaarde, en de betere zelfs tegen 1,6 keer. We verwachten een impuls door de Amerikaanse notering later dit jaar en mikken op een nieuwe overname de komende zes maanden. Het aandeel blijft koopwaardig, maar dan wel met een langetermijnhorizon (rating 1C).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content