Lezersvraag: Is er hoop voor de Shanghai Shenzhen CSI 300-index?

© REUTERS

Ik heb al geruime tijd de tracker DBX-Trackers CSI 300 ETF in portefeuille. Heeft het zin die tracker nog in portefeuille te houden en is er met andere woorden nog hoop?

Deutsche X-Trackers Harvest CSI 300 ETF is een tracker uitgegeven door Deutsche Bank (genoteerd in New York, ticker ASHR met ISIN-code US2330518794), die de Shanghai Shenzhen CSI 300-index volgt. Dat is de verzameling van de belangrijkste 300 Chinese aandelen die op de beurzen van Shanghai en Shenzhen genoteerd staan. We mogen die index voor de Chinese (lokale) beurs vergelijken met de Standard&Poor’s500-index voor de Amerikaanse beurs. Die index is de afgelopen maanden in rustiger vaarwater terechtgekomen na jaren van zeer grote turbulentie.

Door een rush op lokale Chinese aandelen was de index tussen midden 2014 en midden 2015 explosief gestegen, van afgerond 2000 naar 5500 punten. Daarna staken twijfels de kop over de standvastigheid van de Chinese economische groei en volgde in twee fases (zomer 2015 en begin 2016) een forse terugval tot nog minder dan 3000 punten in februari 2016. Sindsdien is er een gestaag herstel, zodat de index tegenwoordig in de buurt van 3500 punten noteert. In 2017 was er tot nog toe een winst van 4,5 procent. Dat is vergelijkbaar met de prestaties van de meeste Europese en Amerikaanse beursindices.

De tracker heeft die koerscapriolen grotendeels gevolgd. De Chinese economie leefde immers in de loop van 2016 op en is er in geslaagd een harde landing te vermijden. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de zware tussenkomsten van de Chinese overheid. De Chinese schuldenlast is de jongste jaren fors opgelopen en doet niet langer onder voor de (te) hoge schuldgraad in de VS en Europa. Dat ondermijnt het groeipotentieel van de Chinese economie op langere termijn. Ook zijn er weer onrustwekkende signalen over de vastgoedprijzen in een aantal steden.

De enorme aandelenzeepbel in 2014-2015 in China was voor een groot stuk het gevolg van beleggers die met weinig of geen kennis van zaken overstapten van vastgoed naar aandelen. Het jaar van het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij is doorgaans een jaar van stabiliteit, waar ook met enthousiasme nieuwe marsroutes worden uitgezet. Dus de korte termijn zien we nog wel met enige vertrouwen op de Chinese aandelenmarkten tegemoet.

De Chinese beurs is tegen 16 keer de winst niet meer goedkoop, maar ook niet duurder dan de westerse aandelenmarkten. Op de wat langere termijn is er wel nood aan meer voorzichtigheid, vooral door de schuldenproblematiek. U mag de tracker dus wel in portefeuille houden, maar niet jarenlang onbeheerd laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content