Lezersvraag: gelooft u niet meer in het potentieel van Japan?
Ik heb gezien dat Inside Beleggen uit de Japanse beurs is gestapt? Vanwaar die ommekeer in de strategie?
Toegegeven, het was geen vanzelfsprekende keuze om die positie te verkopen. Het verlies voor de Nikkei-index was groter dan voor de Amerikaanse beursindexen, maar wel een stuk beperkter dan voor de Europese aandelenmarkten. Onze trackeriShares MSCI Japan EUR hedged ETF (Euronext Amsterdam, ticker IJPE) hebben we in de loop van 2018 geleidelijk afgebouwd, al hadden we er achteraf gezien beter sneller afscheid van genomen. De vorige verkoop dateerde van het eind van de zomer en dat was nog voor de belangrijkste wereldbeurzen aan hun stevige terugval begonnen.
Midden de zomer was er wat commotie rond de Bank of Japan. Die voert onder het bewind van voorzitter Haruhiko Kuroda het meest soepele monetaire beleid van allemaal, waarbij de instelling niet alleen massaal obligaties opkoopt, maar onrechtstreeks ook aandelen. Daardoor is de Bank of Japan al de belangrijkste aandeelhouder van veel industriële bedrijven. We blijven ervan overtuigd dat de Japanse beurs op lange termijn een meer dan gemiddeld stijgingspotentieel heeft. Sinds eind 2012 is de Japanse beurs uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012, met een beursdaling van 80 procent). De Japanse aandelenmarkt bevindt zich sindsdien weer in een langdurige stierenmarkt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we elk jaar een fraaie return gaan scoren.
Op dat gebied zijn we toch een stuk terughoudender geworden voor 2019. Niet alleen is er de ongunstige internationale context. Japan ontsnapt niet aan de wereldwijde groeivertraging die mee is veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De economische groei die in 2017 nog 1,7 procent bedroeg, dreigt dit jaar tot onder 1 procent terug te vallen (consensusprognose 0,9%). Wat voor ons de doorslag heeft gegeven om de tracker te verkopen, is de geplande btw-verhoging in oktober van 8 naar 10 procent. Aan de vorige verhoging uit 2014 hebben we slechte herinneringen. Die leidde tot een extreme reactie bij de Japanse consument en deed de economie opnieuw in een recessie belanden. De angst dat dit opnieuw kan gebeuren, zal de prestatie van de Japanse beurs extra naar onze verwachting afremmen in de loop van 2019.
De waardering van Japanse aandelen is nog altijd niet overdreven. Het gemiddelde Japanse aandeel wordt verhandeld tegen 14 keer de verwachte winst in het fiscale boekjaar 2018, tegen 0,9 keer de omzet en tegen 1,5 keer de boekwaarde. We blijven de Japanse beurs interessant vinden als diversificatie van de aandelenportefeuille op lange termijn, maar we hechten vandaag veel belang aan onze cashpositie. Daarom hebben we beslist minstens voor enige tijd uit de Japan-tracker te stappen.
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier