Levende grondstoffenlegende
Begin deze week hadden we het genoegen Ross Beaty te ontmoeten in Antwerpen. We overdrijven niet als we de Canadese geoloog uit Vancouver een levende legende in de mijnbouw noemen.
Beaty heeft een enorm trackrecord en wordt weleens omschreven als een ‘broken slotmachine’, omdat hij er op een erg consistente manier in is geslaagd zichzelf, en de aandeelhouders die hem gevolgd zijn, rijk te maken. Het bekendst is Beaty omdat hij Pan American Silver (ticker PAAS) heeft uitgebouwd tot een van de grootste en beste zilvermijnbedrijven ter wereld. In 2001 zag hij dat iedereen in de kopersector er erg deprimeerd bijliep. De koperprijs stond op een bodem. Er werden haast geen nieuwe projecten meer gestart en zelfs nauwelijks nog nieuwe ontdekkingen gedaan. Het ideale moment voor hem om Lumina Copper Group boven de doopvont te houden, met tien koperprojecten in portefeuille. Het Taca-Tacaproject van Lumina Copper is het laatste resterende project om te verkopen uit dat tiental.
Hij overliep in Antwerpen alle projecten waarmee hij actief bezig is. Daarbij kon Beaty ons geruststellen over de verkoopkansen van het Taca-Tacaproject van Lumina Copper, net als voor het Mayaniquel- project Anfield Nickel. In weerwil van de zwakke koersprestaties blijven die kansen overeind. We maken van de gelegenheid dan ook niet alleen gebruik om beide aandelen nog eens uitvoerig in een ‘Flash’ te bespreken (Anfield deze en Lumina volgende week), maar ook om bijkomende aankooplimieten te leggen.
Gouden zaken
Wat ons verder ook is bijgebleven, was zijn enthousiasme over goud en nog meer over goudmijnen. Dat is 100% tegen het huidige sentiment in. Want Beaty weet ook dat iedereen vandaag in de Dow Jones- en S&P500-aandelen wil beleggen en zijn mijnbouwaandelen in het algemeen en goudmijnen in het bijzonder dumpt. Maar precies dan zijn er gouden zaken te doen. Vooral de aanbodzijde is voor hem bijzonder aantrekkelijk en erg vergelijkbaar met koper in 2001. Hoewel de goudprijs het afgelopen decennium is verveelvoudigd, was er nooit sprake van een toename in het aanbod. Nu het edelmetaal stevig is teruggevallen door een tijdelijke ommekeer van het sentiment, zal het aanbod nog meer onder druk komen. Er zijn geen significante ontdekkingen meer, de productie in Zuid-Afrika evolueert rampzalig en tegen de huidige prijzen is het haast voor geen enkel exploratieproject nog rendabel om een mijn te bouwen en met de productie te starten.
Beaty toonde zich dan ook erg optimistisch voor de goudprijs de komende vijf jaar (geruime tijd boven 2000 USD per ounce), al sluit hij een verdere daling in de komende weken en maanden, vanwege het erg negatieve sentiment, niet uit. Maar dat is een prachtig koopmoment. Hij kijkt nu intensief naar tientallen goudmijnprojecten, omdat hij daar heel veel waarde ziet. Hij wil te midden van een van de grootste berenmarkten in goudmijnen van de voorbije decennia zijn slag slaan. We nemen die visie ter harte. Op korte termijn zal de goudprijs vooral technisch worden bepaald. Voor het verloop de komende maanden is het cruciaal dat de intraday-bodem op 1320 USD per ounce standhoudt. Anders dreigt snel een terugval richting 1150 à 1200 USD. We zetten dan ook een stoploss voor ons belang in de SPDR Gold Trust aan 132 USD. Dat betekent dat, zodra de koers onder 132 USD zakt, het belang wordt verkocht. Later dit jaar kunnen we dan, na de uitbodeming, het belang in goud en vooral goudmijnen (individueel of via de tracker Market Vector Goldminers) weer opvoeren.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier