Klavertje vier voor 2016
We mikken op de terugkeer van landbouw en goud in 2016.
We blikken vooruit naar het eindejaar, met een klavertje vier van thema’s voor 2016. We zullen die de komende weken – afhankelijk ook van de financiële actualiteit – op deze pagina nog verder duiden en manieren naar voren schuiven om er het beste op in te spelen. De selectie van de favoriete waarden – Belgisch en internationaal – zal bijna volledig op die thema’s gebaseerd zijn. Die favorieten presenteren we u ook nog in een van de volgende nummers.
Terugkeer van de landbouw
We verwachten dat de landbouwsector zich volgend jaar zal herstellen. Aan de langetermijnperspectieven is de jongste jaren niets veranderd, maar toch zagen we tussen 2011 en vandaag forse prijsdalingen van de landbouwgrondstoffen, doordat de oogsten erg meevielen. Die bodemprijzen hebben de inkomens van landbouwers en hun investeringen onder druk gezet. Het weerfenomeen El Ninozouweleens de krachtigste van deze eeuw kunnen worden en dus tot minder goede oogsten leiden. Dat zal een prijsherstel inluiden en biedt herstelkansen voor aandelen uit de landbouwsector (zie ook p. 7).
Terugkeer van edelmetalen (goud)
Goud zit in een neerwaartse spiraal sinds het voorjaar van 2011. Beleggers waren vol vertrouwen dat de centrale bankiers de problemen zouden oplossen, maar we denken dat dat vertrouwen over zijn hoogtepunt heen is en dat het steeds duidelijker wordt dat de groeiproblemen niet opgelost raken. Dat doet de onzekerheid weer toenemen en biedt het edelmetaal kansen op een comeback in 2016. Ook goudmijnen kunnen dan herstellen, na de zwaarste berenmarkt in minstens vijftig jaar (gemiddelde daling 83%).
Blijvende focus op stabiele dividendwaarden
Dat zo veel centrale banken bijkomende maatregelen moeten treffen om de stagnerende economieën te hulp te snellen en de dreigende deflatie het hoofd te bieden, geeft aan dat de korte en de lange rente nog een tijd zeer laag kunnen blijven. Maar beleggers zullen nog altijd zoeken naar rendement. De focus op dividendaandelen zal dan ook blijven. Met dien verstande dat het gaat om stabiele dividendwaarden, waar we bij het management van de ondernemingen ook een strategische focus zien op het – minstens – handhaven ervan.
Tijdelijke focus op fusies en overnames
De combinatie van de ultralage rente en de stagnerende of vertragende winstgroei maakt het kopen van externe groei via een overname zeer aanlokkelijk. Bovendien mogen we het meezuigeffect door andere deals van sectorgenoten niet verwaarlozen, zoals de farma- en de telecomsector dit jaar hebben laten zien. We willen meteen ook beklemtonen dat dat thema niet het hele jaar houdbaar zal zijn. We houden rekening met een trendommekeer op de westerse beurzen in de loop van 2016. Die zal de fusie- en overnamekoorts snel bekoelen.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier