Kansen El Nino boven 90 procent
Bij Suedzucker gaan de omzet- en de winstverwachtingen al naar omhoog.
Dat de landbouwsector een glorieuze toekomst heeft, zagen we de voorbije jaren niet terug in de prijzen van de landbouwgrondstoffen. Door enkele jaren met recordoogsten zijn de prijzen van zowat alle landbouwgewassen serieus teruggevallen. En het blijven vooral de prijzen van de landbouwgrondstoffen die de beurskoersen van de landbouwaandelen bepalen.
Het keerpunt lijkt in de maak met een nieuwe El Nino. De evidentie dat de ‘Kleine Jongen’ terugkeert (een benaming gegeven door Peruviaanse vissers, refererend aan het Kerstkind), wordt steeds groter. De laatste voorspelling van het Climate Prediction Centre midden augustus verhoogde de kansen op een sterke El Nino tot boven 90% gedurende de winter van 2015-2016. De kans bedraagt 85% dat El Nino blijft voortduren tot in de lente van volgend jaar. El Nino deed zich de laatste keer voor in de periode juni 2009 tot mei 2010.
Normaal blaast de passaatwind het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië, waar het verdampt en als neerslag terugkomt. Het weerkundige fenomeen El Nino, dat om de twee à negen jaar verschijnt, ontstaat als die passaatwind botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft. Dat veroorzaakt droogte in Azië en overvloedige regens in Latijns-Amerika.
Het sterkste effect van El Nino doet zich normaal voor in september-november, met mindere oogsten tot gevolg. Die hebben een impact op de prijzen van onder meer koffie, palmolie, cacao, rubber, suiker en in mindere mate van granen (vooral soja). Zo zakte de opbrengst van palmolie tijdens de vorige El Nino met 5,9%. In 1997-1998 was er zelfs een daling van 16,8%.
Beter sentiment
De kans neemt dan ook toe dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is. En dat zal dan weer de winsten en de beurskoersen van de landbouwaandelen ten goede komen. Het zal niet toevallig zijn dat de zadenkampioen Monsanto en de meststoffengigant Potash Corporation net in deze zwakke periode pogingen doen om hun marktpositie substantieel te verstevigen via overnamebiedingen op Syngenta en K+S.
De Zwitsers wisten Monsanto voor een tweede keer wandelen te sturen. Maar dat betekent dat het management aandeelhouderswaarde moet creëren. Vandaar het plan om voor 2 miljard USD aan eigen aandelen in te kopen, om de verwachte winstgroei te ondersteunen. We verhogen het advies voor Syngenta dan ook opnieuw naar koopwaardig (rating 1A).
Het Duitse Suedzucker kon alvast voor het eerst sinds lang de omzet en het resultaat voor het boekjaar 2015-2016 verhogen. De grootste suikerproducent van Europa mikt nu op 6,2 à 6,4 miljard EUR omzet (voorheen 6 à 6,3 miljard) en een bedrijfswinst (ebit) van 180 à 230 miljoen EUR (voorheen 50 à 150 miljoen EUR). Beleggers reageerden in elk geval aangenaam verrast.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier