Japan kleurt de zomer

De afgelopen week keken de financiële markten weer eens naar Japan. Abenomics schakelt naar een hogere versnelling met een resem nieuwe maatregelen om de Japanse economie uit het slop te halen. We denken dat het de Japanse beurs een duw in de rug zal geven.

Vorige week werd een nieuwe fase in de zogenaamde ‘Abenomics‘ aangekondigd. Die term verwijst naar de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Hij kwam eind 2012 opnieuw aan de macht met het doel het land van de rijzende zon af te helpen van chronische depressies en structurele deflatie. Hiervoor had hij drie grote actiepunten: structurele economische hervormingen, stijging van de overheidsbestedingen en drastische kwantitatieve versoepeling (QE). Het is vooral dat laatste aspect dat de Japanse aandelenmarkt het meest heeft vooruit geholpen. De Bank of Japan (BOJ) deed in termen van bbp al ruim het dubbele van wat de Federal Reserve heeft gedaan. Bovendien zorgde die enorme bazooka lange tijd voor een vrije val van de Japanse yen (JPY). Maar sinds begin dit jaar is de JPY gemiddeld zowat 15% in waarde gestegen ten opzichte van andere valuta. Mede hierdoor diende de regering midden juli de groeiraming voor de Japanse economie voor dit jaar zowat te halveren, van 1,7 naar 0,9%. Vandaar dat de regering en de BOJ niet anders konden dan de Abenomics nieuw leven inblazen door een groter dan verwacht nieuw stimuluspakket ter waarde van 28.000 miljard JPY (circa 240 miljard EUR of 6% van het bbp) aan te kondigen.

Niet vergeten dat Japan de meest vergrijsde en al krimpende bevolking ter wereld heeft (al zeven jaar daalt de bevolking; vorig jaar 1,3 miljoen overlijdens versus 1 miljoen geboorten; ruim 24% van de bevolking boven 65 jaar; tegen 2050 circa 40%). Bovendien de hoogste overheidsschuld in de buurt van 250% ten opzichte van het bbp.

Klaar voor uitbraak

De Japanse beurs reageerde enthousiast op de aangekondigde maatregelen. Aan velen is het misschien voorbijgegaan, maar tussen eind 2012 en de zomer van 2015 is de bekendste graadmeter voor de Japanse beurs, de Nikkei-index, van afgerond 8000 naar 21.000 punten geklommen. Dat is en blijft een spectaculaire stijging van 160%. Weliswaar te relativeren vanuit een langetermijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index immers een historische piek op…39.000 punten. Daaruit kan men besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft.

Maar sinds midden vorig jaar onderging de Japanse beurs een gevoelige correctie. Er volgde een duik richting 15.000 punten in februari en nog eens in juni jongstleden. We denken dat het om een dubbele bodem gaat en dat de kansen erg reëel zijn dat sprake is van bodemvorming op dit niveau. Want sinds eind 2012 is de Japanse beurs volgens ons uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012), zodat ze zich nu terug in een langdurige stierenmarkt bevindt (opwaartse beurstendens).

We denken dan ook dat het moment is aangebroken om (opnieuw) in de Japanse beurs te beleggen. De Japan-tracker iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (37,6 EUR; genoteerd in Amsterdam, ticker IJPE NA; ISIN-code IE00B42Z5J44), waar het wisselkoersrisico (EUR/JPY) wordt afgedekt, lijkt ons daarvoor een goed instrument. We leggen een aankooplimiet voor de voorbeeldportefeuille binnen het kader van een nieuw thema ‘basiswaarden/trackers’.

Streamer: het is (weer) tijd om in de Japanse beurs te beleggen

Partner Content