Indiase beurs staat ook onder druk
India groeit veruit het sterkst van de BRIC-landen.
Jarenlang werd het blik met superlatieven enkel opengetrokken als het over de Chinese economische groei ging. India daarentegen werd overladen met twijfels. Maar kijk, sinds de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP in mei 2014 de verkiezingen won, is er een metamorfose ontstaan in de houding ten aanzien van India.
De groeiverwachtingen voor dat subcontinent met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners liggen een pak hoger dan die van de andere BRIC-landen. De groeiverwachtingen voor Brazilië en Rusland zijn voorlopig vrij dramatisch. Enkele jaren geleden was de verwachting dat India pas in 2017 of 2018 sterker zou groeien dan China, maar eigenlijk is dat al sinds vorig jaar het geval.
Alle instellingen gaan er nu van uit dat India dit jaar superieur zal groeien (7,4% verwacht) ten opzichte van China (officieel 6,8% verwacht, de realiteit ligt een stuk lager). Dat heeft natuurlijk ook te maken met de Chinese economie, die steeds meer afkoelt. Wie kijkt naar indicatoren die de overheid niet kan manipuleren, zoals de output van elektriciteit en cargo per spoor, ziet eerder nog amper 2 à 3% groei in China. Vandaar titels als ‘India is making China look old‘ (‘naast India lijkt China wel oud’). Steeds vaker spreken marktstrategen dan ook over ‘de paradigmawissel’ in Azië.
Meer hervormingen
Al mogen we natuurlijk niet blind zijn voor de toestand in India. Het is daar niet allemaal rozengeur en maneschijn. Modi heeft een aantal hervormingen in gang gezet, hij laat meer ruimte voor privé-initiatief en heeft de bureaucratie aangepakt, maar een aantal cruciale hervormingen blijft nog achterwege. Dan krijgt de voorzitter van de Indiaanse centrale bank (RBI), de briljante econoom Raghuram Rajan (voorzitter sinds eind 2013), onlangs meer lof. Hij verraste al enkele keren met renteverlagingen.
De Indiase Sensex-index reageerde aanvankelijk heel enthousiast op de komst van Modi, met een klim van zowat 50% in één jaar (voorjaar 2014 tot voorjaar 2015). Maar de stijging is sindsdien compleet stilgevallen en heeft de voorbije maanden zelfs plaats gemaakt voor een terugval. Sinds het jaarbegin verloor de beursgraadmeter van India zowat 10% en op jaarbasis zelfs 20%. Op vijf jaar bekeken staan we nog wel op +30%. Tegen zeventien keer de verwachte winst is de beurs ook niet echt goedkoop. De mindere afhankelijkheid van de wereldeconomie en vooral het feit dat India meer grondstoffenconsument dan grondstoffenproducent is, spelen in het voordeel van de Indiase beurs.
Met de portefeuillewaarde Velcan spelen we voor een belangrijk stuk in op India en de veranderingen sinds de komst van Modi en de grotere aandacht voor energie en infrastructuur. Ook Vedanta Resources, de gediversifieerde Indiaanse mijnbouwgroep met een notering op de beurs van Londen, blijven we aandachtig opvolgen. Wie in het algemeen en voor de lange termijn wil inspelen op het groeipotentieel van India, kan ook terecht bij de tracker Lyxor ETF India (11,8 EUR; Euronext Parijs; Isin-code FR0010361683).
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier