Het jaar van Japan
De absolute blikvanger en uitblinker in 2013 was de Japanse beurs.
De aandelenmarkten werden in 2013 gevoed door het geld van ontevreden spaarders en obligatiebeleggers. Dat verklaart waarom het afgelopen jaar een prima jaar was voor de beurzen, ondanks de duidelijk tegenvallende evolutie van de bedrijfswinsten en het hoogtepunt in de omvang van de kwantitatieve versoepeling. Tegen de algemene verwachting in kondigde de Federal Reserve deze week al de start van de tapering aan.
Zoals kon worden gevreesd, moesten de obligatiemarkten een deel van hun gigantische winsten van de jongste jaren inleveren. Maar nog een stuk zwaarder waren de verliezen op de grondstoffenmarkten, nu duidelijk is dat China op een lager toerental draait en de beleggingsvraag is teruggelopen. Op de valutamarkten beleefde de euro een opgemerkte comeback, terwijl de munten van de opkomende landen en de yen een tuimelperte maakten.
De absolute blikvanger en uitblinker dit jaar was de Japanse beurs. De drastische ommekeer in de politiek van de Japanse centrale bank, richting een extreme monetaire versoepeling, zette de Japanse financiële markten in vuur en vlam. Doordat de Japanse yen onderuitging, klom de Japanse beurs met tientallen procenten. De absolute ontgoocheling kwam van de opkomende landen. De economische groei bleef onder de verwachtingen en de vrees voor een uiteenspattende kredietzeepbel wakkerde aan. Die elementen dreven de grondstoffenprijzen fors lager en deden de munten, de obligatiekoersen en de beurzen van de groeilanden even diep in het rood gaan.
Europa deed meer dan standhouden, deels doordat de verwachtingen niet hooggespannen waren. De Verenigde Staten blijven positief opvallen met een verbeterende Amerikaanse economie. Een stevige liquiditeitsstroom deed Wall Street 25% hoger gaan. Enig belangrijk nadeel is de upswing van de langetermijnrente. Er kwamen ruim 100 basispunten bij voor de tienjarige rente (van 1,70 naar 2,80%). De groei van de bedrijfswinsten bleef beperkt tot wellicht 6%.
Passion to perform
De prestatie van de voorbeeldportefeuille was teleurstellend. Te lang hebben we vastgehouden aan het thema bescherming. Langdurige stevige posities aanhouden in shorttrackers bracht duidelijk niet op. Een veel dynamischer portefeuillebeheer drong zich op. Vandaar dat we sinds het zomerreces resoluut hebben gekozen voor meer flexibiliteit en een veel actiever beheer, naast de uitbouw van het thema consumptie middenklasse in de opkomende landen, dat voor ons het meest beloftevolle thema op lange termijn is. Die aanpak moet ons in staat stellen volgend jaar wel te presteren. De drive om dat te doen, is in elk geval heel sterk aanwezig.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier