Het brandt aan de Bosporus
Door de crisis in Turkije zijn Turkse aandelen gemiddeld erg goedkoop.
Als één land in Europa gunstige perspectieven op zeer lange termijn heeft, dan is het wel Turkije. Het land heeft een jonge bevolking (een kwart van de bevolking is tussen nul en vijftien jaar), die snel groeit (80 miljoen inwoners in 2013, tegenover 12 miljoen honderd jaar geleden). De Verenigde Naties classificeren Turkije als een land met een hoge menselijke ontwikkeling. De Turkse economie groeide vorig jaar met een kleine 4%. Turkije is lid van de G-20, de club van de twintig belangrijkste economieën. Het land werd door Goldman Sachs in 2005 opgenomen in de Next 11, de landen naast de BRIC-landen met zeer beloftevolle perspectieven voor groei, onderwijs, werkgelegenheid, investeringen en handel.
Maar al maandenlang brandt het aan de Bosporus, met als voorlopige dieptepunt een groot corruptieschandaal in regeringskringen. Premier Recep Tayyip Erdogan was ooit een hervormer en de inspirator van het ‘Turkse groeiwonder’, maar hij is vervallen tot een eigengereide potentaat, een zonnekoning die wankelt, zoals Trends vorige week schreef. Turkije kampt ook met een hardnekkig hoge inflatie (6 à 7%) en vooral met een miljardentekort op de lopende rekening.
Kans op lange termijn
De fratsen van Erdogan en de regerende AK-partij bleven niet zonder gevolgen op de financiële markten. Vooreerst is er de val van de munt, de Turkse lira (TRY). Die noteert ten opzichte van de euro op het laagste peil van het afgelopen decennium. Met 0,3365 TRY voor 1 EUR staan we op de helft van het niveau van tien jaar geleden, maar ook 21% lager dan een jaar geleden. Ook de Turkse beurs heeft klappen gekregen. De Borsa Istanbul 100-index staat 18% lager dan twaalf maanden geleden (66.650 punten, tegenover 81.150 begin 2013) en zelfs 28% onder de piek van afgerond 93.200 punten eind mei 2013.
Dat biedt volgens ons kansen – tenminste voor wie op lange termijn denkt en belegt. De erg zwakke munt biedt kansen voor de export. Verder zijn de Turkse banken gezond en is de overheidsschuld laag (40% van het bbp). Misschien nog het belangrijkste is dat Turkse aandelen tegen gemiddeld 8,5 keer de verwachte winst erg goedkoop noteren.
Deceuninck en Picanol halen wel een niet te verwaarlozen deel van hun omzet uit Turkije, maar er spelen uiteraard nog veel andere factoren mee in hun koersvorming. Het gesloten en dus beursgenoteerde fonds Turkish Investment Fund (10,7 USD; NYSE met ticker TKF; ISIN-code US9001451031) biedt wel de kans om in te spelen op een herstel van de Turkse beurs in de nabije of verdere toekomst. Het fonds is als sinds 1989 genoteerd en wordt momenteel verhandeld met een korting van 6% ten opzichte van de intrinsieke waarde (nav). De piekkoers in 2013 was 19,9 USD. We nemen dat closed-endfund op in de Checklist Wereld’ (B-nummer) en in de Inside Selectie. Een afgeleid product is het RBS Turkije Certificaat (22,5 EUR; ISIN-code NL0000458198), dat zich baseert op de DJ Turkey Titans 20-index, de Bel-20 van de Turkse beurs zeg maar.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier