Het beloofde land India
India zal binnenkort sterker groeien dan China.
De Indiase centrale bank, die wordt geleid door de bekende econoom Raghuram Rajan, verraste de financiële markten vorige week met een tweede renteverlaging sinds begin 2015. De Indiase referentierente werd met 25 basispunten (0,25%) bijgesteld, tot 7,5%. Al meer dan een dozijn centrale banken heeft sinds het jaarbegin zijn monetair beleid versoepeld. En de derde grootste economie van Azië, na China en Japan, heeft nog een van de hoogste rentestanden in de wereld.
Aan het begin van de maand had de Indiase regering de begroting voor dit jaar voorgesteld. Daar was naar uitgekeken en de markt reageerde positief op het feit dat het budget voor infrastructuurwerken wordt opgetrokken met 700 miljard Indische rupiah (INR; 11,3 miljard USD), ook al betekent dat dat het begrotingstekort hoger zal uitkomen dan algemeen verwacht. Want de erbarmelijke infrastructuur is een van de hoofdoorzaken die verklaren waarom India het afgelopen decennium de hooggespannen groeiverwachtingen niet heeft weten in te lossen.
Maar sinds de verkiezingsoverwinning van Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP is de houding tegenover India verbeterd. De groeiverwachtingen zijn verhoogd voor het subcontinent, dat een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners heeft. De verwachting is dat India vanaf 2017 of 2018 sterker zal groeien dan China. Al blijft het wachten op de uitvoering van noodzakelijke hervormingen voor de arbeidsmarkt, energie en grond.
Mooie beursklim
De Indiase beurzen hebben in elk geval erg goed gereageerd op de komst van Modi, van wie ze verandering verwachten. De CNX Nifty, de leidende index voor de grote bedrijven, klom het afgelopen jaar met 40%, waar aan moet worden toegevoegd dat de prestatie in de periode 2008-2014 erg matig was. We mogen dan ook spreken van de start van een nieuwe beurshausse, met als basis een lage waardering, een ommekeer in de economische cyclus en vooral een verandering in het politieke leiderschap.
De verwachte koers-winstverhouding is zo opgelopen tot 19, maar dat is typisch voor de eerste fase. Het herstel van de winstgroei moet zich in de loop van dit jaar manifesteren. Tenslotte bevonden de bedrijfswinsten zich in 2014, in termen van het bruto binnenlands product (bbp), met 3,3% op het laagste peil sinds 2003. Zowel voor dit als voor volgend jaar gaat de analistenconsensus uit van 10 tot 15% groei van de bedrijfswinsten. Alleen heeft de Indiase beurs sinds de verkiezingsoverwinning van Modi geen correctie van 10% of meer ondergaan. Zo’n terugval moeten we in de loop van het jaar dus wel verwachten.
Met Vedanta Resources, dat noteert op de beurs van Londen (zie Flash, p. 7), kunnen we inspelen op de gunstige groeiperspectieven en de inhaalbeweging van India. Die gediversifieerde mijnbouwgroep levert in de eerste plaats energie en grondstoffen in eigen land. De koers is het afgelopen jaar zwaar teruggevallen door de sterke val van de energie- en grondstoffenprijzen. Dat biedt kansen op lange termijn.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier