Haussestrategie op Total

© reuters

Het aandeel Total is relatief stabiel en biedt een brutocoupon van iets meer dan 5 procent. Vadertje Staat houdt daar echter een stevige brok van achter. We gaan daarom à la hausse met een paar optiestrategieën.

Total slaagt erin de kosten en de investeringen te verlagen. Dat komt het resultaat ten goede. Bovendien is het desinvesteringsprogramma ter waarde van 10 miljard dollar grotendeels afgerond. De directie besloot een dividend uit te keren van 0,62 euro per aandeel over het vierde kwartaal. Daarmee komt het totale dividend in 2016 uit op 2,45 euro per aandeel. Als de grote bazen van de Franse oliereus zoveel vertrouwen uitstralen, waarom zouden wij daar dan aan twijfelen?


Geschreven put

Schrijf 1 put Total december 2017 met uitoefenprijs 48,00 euro @ 4,15 euro

Deze putoptie is in the money. Dat betekent dat de uitoefenprijs van de optie hoger is dan de huidige koers van het aandeel. In theorie zou de tegenpartij die optie direct kunnen uitoefenen. Hij heeft namelijk het recht aandelen Total te verkopen aan 48 euro terwijl de huidige koers lager ligt. Maar hij zal dat niet doen, omdat hij 4,15 euro moet betalen aan de schrijver van de optie. Aan ons dus.

We rekenen op een waardestijging van het aandeel Total en strijken een premie op van 4,15 euro. Die blijft van ons als de aandelenkoers tegen 15 december 2017 hoger is dan 48 euro. Stijgt de aandelenkoers niet boven 48 euro, dan moeten we de aandelen kopen tegen 48 euro per stuk. We hebben echter de premie van 4,15 euro nog en betalen dus in feite 43,85 euro. Dat is meer dan 6 procent onder de huidige koers.


Gekochte put

Koop 1 put Total september 2017 met uitoefenprijs 45,00 euro @ 1,35 euro

Vertrouwt u het zaakje niet helemaal, dan kunt u onder de geschreven put een put aankopen met lagere uitoefenprijs. Daalt de koers fors, dan zal die gekochte put onze positie beschermen. Stel dat de koers van Total zakt tot 40 euro. Dan moeten we kopen tegen 48 euro wegens de geschreven put, maar tegelijk hebben we het recht te verkopen tegen 45 euro. Dat zou een verlies van 3 euro per aandeel zijn. Maar we hebben 4,15 euro ontvangen en 1,35 euro betaald als premie. Per saldo hebben we dus 2,8 euro ontvangen. In dat geval verliezen we slechts 0,2 euro per aandeel. We hebben de verliezen drastisch verlicht, terwijl we de haussekansen blijven benutten met de geschreven put.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content