Haussecombinaties op Sandstorm Gold

De waardering van Sandstorm Gold ligt heel wat lager dan die van zijn grote broer Franco-Nevada. Met gerichte opties kunt u inspelen op een koersstijging van het aandeel.

Het Canadese Sandstorm Gold (4,22 USD) is een goudroyalty en -streamingbedrijf dat probeert in de voetsporen van grotere broer Franco-Nevada te lopen, al heeft het voorlopig nog maar de omvang die Franco-Nevada negen jaar geleden had. Er moet dus aan de weg worden getimmerd. Voor het lopende boekjaar mikt de groep op een goudequivalentproductie tussen 40.000 en 50.000 ounce. Tegen 2020 zou dat cijfer moeten oplopen tot 65.000 ounce, terwijl de ebitda dan moet verdubbelen tot 60 miljoen USD.

Sandstorm blijft niet bij de pakken zitten en sloot in oktober 2015 een overeenkomst met Yamana Gold, de grootste deal ooit. Tijdens de afgelopen 24 maanden investeerde Sandstorm Gold niet minder dan 300 miljoen USD, waardoor het aantal producerende activa steeg van dertien tot negentien, het aantal activa in ontwikkeling van vier tot 23, en het aantal activa in een vergevorderd exploratiestadium van zeven tot 22. De groep heeft nog een kredietfaciliteit van 66 miljoen USD openstaan. Door de toegenomen voorspelbaarheid van de kasstromen mogen de aandeelhouders stilaan beginnen te hopen op een eerste dividenduitkering.

De waardering van Sandstorm Gold ligt begrijpelijk heel wat lager dan die van zijn grote broer Franco-Nevada (10,8 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de ebitda, tegenover 26,5 voor Franco-Nevada. Het aandeel biedt kansen voor de langetermijnbelegger. Werk met limieten, want de spreads zijn aan de hoge kant.


Defensievere callspread

Koop call dec 3 @ 1,50 USD

Schrijf call dec 5 @ 0,55 USD

Deze defensieve callspread biedt kansen als de koers van het Sandstorm-aandeel wat aantrekt. Voor de call december met uitoefenprijs 3 moet u 150 USD neertellen, terwijl u 55 USD krijgt voor het schrijven van de call december met uitoefenprijs 5. Dat maakt dat uw inzet 95 USD (150 – 55) bedraagt, en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Een snelle berekening levert op dat, als de koers van Sandstorm op de vervaldag (de derde vrijdag van december 2016) minstens op 5 USD staat, u een winst van 105 USD behaalt, of iets meer dan een verdubbeling van uw inzet. Dat lijkt zeker niet onmogelijk, want als de koers met 18% aantrekt, is het al zover.


Put schrijven

Schrijf put dec 4 @ 0,65 USD

De premies voor puts liggen nog steeds aan de hoge kant, een gevolg van de volatiliteit van de goudprijs. U krijgt 65 USD voor het schrijven van de put december met uitoefenprijs 4. Dat betekent dat u pas verlies lijdt onder 3,35 USD, zodat u over een baissemarge van bijna 21% beschikt. Noteert de koers van het aandeel op de vervaldag hoger dan 4 USD, dan kunt u de gekregen premie volledig op zak steken.


Turbo

Koop call dec 5 @ 0,55 USD

Schrijf put dec 4 @ 0,65 USD

Deze turbo oogt riskant, maar is niet gevaarlijker dan een rechtstreekse aankoop van de aandelen, waarvoor u momenteel 4,22 USD moet neertellen. U beschikt over mooie winstkansen als de koers van Sandstorm Gold aantrekt tot meer dan 5 USD. Het komt erop neer dat u de premie die u krijgt voor het schrijven van de put december met uitoefenprijs 4 (65 USD) gebruikt voor de aankoop van de call december met uitoefenprijs 5 (55 USD). Onder 3,90 USD lijdt u verlies, terwijl uw winst sterk toeneemt boven 5 USD. Bovendien wordt die winst niet afgetopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content