Grillige landbouw
De landbouwsector blijft al enkele jaren achter.
Door de toenemende welvaart, de veel betere hygiëne en vooral ook de spectaculaire evolutie in de geneeskunde zitten we in een versnelde groeifase van de wereldbevolking. Tussen 1900 en 2000 was er een ware bevolkingsexplosie, tot circa 6 miljard aardbewoners of bijna een verviervoudiging in een eeuw tijd. De meeste modellen geven aan dat we tegen 2050 evolueren naar circa 9 miljard aardbewoners.
Die explosieve bevolkingsgroei stelt grote uitdagingen aan de landbouwsector. Want vandaag gaan naar schatting 800 à 900 miljoen mensen of 12% van de wereldbevolking met honger slapen. En er moeten naar verwachting 2 miljard monden extra worden gevoed tegen 2050. De voedselproductie zal dan ook met 70% moeten toenemen om de hele wereldbevolking te voeden. Die uitdaging wordt verder bemoeilijkt doordat er druk is op het gebruik van grond voor landbouw en door de verregaande verstedelijking. Die laatste geeft aanleiding tot veranderende eetgewoonten, met meer behoefte aan variatie richting vlees, fruit en groenten. De landbouwsector heeft dus nog altijd een glorieuze toekomst.
Klaar voor keerpunt
De jongste jaren hebben echter aangetoond dat die groei niet tot rechtlijnige koersevoluties leidt. Er zijn de steeds oplopende schommelingen in de oogsten door grotere variaties in het klimaat. Die schommelingen hebben een tijdelijke, maar wel een enorme impact op de prijzen van landbouwgewassen. Het gaat dus met hoge toppen en diepe dalen. Momenteel zitten we in het dal, van mais over palmolie en suiker tot tarwe. Al die landbouwgrondstoffen staan in de buurt van het laagste peil in vele jaren. En die bepalen dan weer in belangrijke mate de beurskoersen van de landbouwaandelen.
De landbouwsector was de voorbije twee jaar dan ook geen uitblinker. Enkel de Amerikaanse meststoffenproducent CF Industries en het Nederlandse Nutreco (na verhoogd bod van SHV) blonken bij ons het afgelopen jaar uit. Binnen het landbouwthema is voorlopig enkel het turn-aroundverhaal van Tessenderlo Group een succes. Asian Citrus is tot nog toe een teleurstelling, maar blijft een zeer kansrijk verhaal op lange termijn, met een zeer lage waardering na jaren van ontgoochelende resultaten. Syngenta klimt stilaan uit het dal, want de recente koersterugval werd natuurlijk gecompenseerd door de klim van de Zwitserse frank (CHF) versus de euro (EUR). Wilmar International, een nieuwe waarde uit de agribusiness, hebben we nog maar onlangs toegevoegd aan de voorbeeldportefeuille.
Het pessimisme bij traders is zeer groot. En dat zien en horen we graag. In de landbouw kan het snel keren. Bij de meststoffenaandelen zien we al enige tijd wat herstel. Sociedad Quimica y Minera, beter bekend van de afkorting SQM, is nog niet echt ontwaakt, ondanks mooie troeven (zie Flash, p. 7). Het Chileense aandeel (notering NYSE) gaat naar de Inside Selectie als nieuwe favoriet voor het thema landbouw. Een kandidaat voor de voorbeeldportefeuille.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier