Goudkoorts
Het eerste kwartaal van 2016 was het beste voor de goudprijs in bijna dertig jaar.
We zagen begin deze maand een aantal artikels verschijnen die de titel ‘goldrush‘ meekregen. De aanleiding was de vaststelling dat de goudprijs met 16% gestegen is in het eerste kwartaal van 2016. Dat is het beste trimester voor de goudprijs in bijna 30 jaar, sinds het derde kwartaal van 1986. Vandaar wellicht dat de link wordt gelegd met periodes uit de geschiedenis dat er een stormloop was op goud en arbeiders massaal migreerden naar gebieden waar grote hoeveelheden van het edelmetaal waren gevonden.
De vraag van beleggers naar goud steeg in het eerste kwartaal met 21%, gemeten aan de toename van de interesse voor goudtrackers, in de eerste plaats de SPDR Gold Shares (ticker GLD). Dat is de grootste klim sinds het eerste trimester van 2009. Maar toch is het absoluut nog veel te vroeg om over goudkoorts te spreken. Want in elf van de twaalf voorgaande kwartalen was de beleggingsvraag naar het edelmetaal afgenomen. De hernieuwde interesse voor goud is nog pril en zeker nog niet wijdverbreid.
Goud én zilver
Niettemin hebben we in het eerste trimester van dit jaar de bevestiging gekregen van onze overtuiging dat er een einde is gekomen aan de bijna vijf jaar durende berenmarkt voor goud en goudmijnen. De dalende tendens sinds de top in het voorjaar 2011 bracht de prijs van het bekendste edelmetaal ruim 45% lager, in de buurt van 1050 USD per ounce. De goudmijnen kregen gemiddeld zelfs een klap van meer dan 80% en hoewel de Market Vectors Goldminers (ticker GDX), de bekendste tracker op goudmijnen, afgerond met 50% is gestegen in het eerste trimester, noteren we nog altijd ongeveer 70% onder de piek van 2011. Uiteraard gaan we dit of een volgend trimester niet meer hetzelfde stijgingsritme zien, maar het is nog lang niet te laat om in goudmijnen te stappen.
In 1980 stonden de goudprijs per ounce en de Dow-Jones-index op 800 (1 op 1 dus). In 2000 was dat een verhouding van 1 op 40, maar in 2011 bedroeg de verhouding weer 1 op 5. Vandaag staan we weer op 1 op 16. Spotgoedkoop is zilver. Sinds de piek in de buurt van 50 USD per ounce begin 2011 loopt de schade op tot 70%. Sindsdien is er een herstel van ruim 15%, in de lijn dus met het herstel van de goudprijs. Dat zorgt ervoor dat de goud-zilverratio, die weergeeft hoeveel ounce zilver nodig zijn om één ounce goud te kopen, op een erg hoog niveau prijkt. Op de piek in 2011 was de ratio 38, maar vandaag zitten we op… 76, het dubbele.
We beschouwen onze investeringen in goud zo goed als afgerond. In zilver zitten we voorlopig enkel via het streamingbedrijf Silver Wheaton (ticker SLW). We kijken uit naar het nemen van een positie in de zilvertracker iShares Silver Trust (ticker SLV; Isin-code US46428Q1094). We komen in het volgende nummer (IB16B) nog eens terug op trackers in edelmetalen in de derivatenrubriek.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier