Gouden instapkans

De goudprijs steeg niet zo fors als werd voorspeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Analisten verwachten dat de goud- en zilverprijs verder daalt. Een koopkans.

Naast de obligatiebeleggers zijn investeerders in edelmetalen voorlopig de grootste slachtoffers van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Analisten voorspelden in aanloop naar dat evenement nochtans dat de goudprijs bij een overwinning van Donald Trump tot minstens 1400 dollar zou klimmen. Dat leek eerst ook te gaan gebeuren, maar hoger dan 1338 dollar kwam goud niet en het effect hield ook maar enkele uren aan. De initiële paniek maakte plaats voor een ongebreideld optimisme op de financiële markten.

Op het verkeerde been

De eerdere vrees voor de gevolgen van de aangekondigde protectionistische maatregelen werd onder de mat geveegd. De nieuwe logica luidt dat de geplande uitgaven voor infrastructuur en inflatie voor inflatie zullen zorgen. De rente op 10-jarige Amerikaanse overheidsobligaties klom naar het hoogste niveau in meer dan een jaar en ook de dollar ging door het dak. Beide fenomenen stralen negatief af op de goudprijs.

Uit de cijfers van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bleek bovendien dat hedge funds massaal op het verkeerde been werden gezet. In de handelsweek tot 8 november, net voor het verkiezingsresultaat, nam het aantal uitstaande long posities (om in te spelen op een prijsstijging) toe. Speculatieve investeerders moesten dus in allerijl hun kar keren, wat de dalende beweging nog versterkte. Goud noteert nu nog ‘slechts’ 15 procent hoger dan bij de start van 2016. In juli was dat nog 30 procent. Ook de zilverprijs kende een terugval. De tracker iShares Silver Trust daalde naar het laagste niveau sinds half mei.

Koopkans

Voor goud is de reële rente van belang. Dat is de nominale rente min de inflatie. Een erg lage of negatieve reële rente is een gunstige situatie. Een hogere nominale rente is bijgevolg niet per definitie negatief, indien ook de inflatie aantrekt. En de verkiezingsbeloften van Trump hebben een inflatoir effect.

De meeste analisten hebben hun kar gekeerd en verwachten nu een verder stijgende dollar en een verder dalende goud- en zilverprijs. Dat schept kansen voor contraire beleggers, want de recente prijsevolutie bevestigde dat de edelmetalen zelden in de richting van de consensus evolueren. De goudmijnaandelen gingen samen met de goudprijs onderuit. De klim van de goudmijntracker Van Eck Vectors Gold Minerssinds het jaarbegin viel terug naar 50 procent tegenover nog 125 procent drie maanden geleden. We beschouwen die correctie als een koopkans voor zij die begin dit jaar de boot in goud en zilver hebben gemist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content