Gouden eindspel
De laatste fase voor de bodem is heel heftig.
Het moge duidelijk zijn dat het goud de afgelopen jaren in de hoek zat waar de klappen vallen. Na ruim 4 jaar van overheersend dalende tendens is vooral het sentiment rond het goud helemaal omgeslagen. Terwijl aan het begin van dit decennium de goudoptimisten over elkaar heen struikelden met het hoogste bod (2000, neen, 3000, neen, 5000 USD per ounce), vertrappelen ze elkaar vandaag om het laagste koersdoel (1000, neen, 800, neen…350 USD per ounce).
‘Bulls’ (‘stieren’) zijn ‘bears’ (beren’) geworden. Het best gesymboliseerd door Martin Armstrong, die jaren geleden de goudprijs naar 2000 USD zag gaan tegen eind 2015. Hij zei recent dat goud tegen dan naar 800 USD zal zijn gezakt. ‘Gold is doomed,’ stelt hij. Daarmee vat hij goed de wijdverspreide consensus samen. Van Goldman Sachs over Morgan Stanley tot Deutsche Bank: er is maar één richting voor de goudprijs de komende jaren en dat is lager, véél lager!
Subjectief leven we precies in een andere wereld dan 5 jaar geleden, maar objectief gezien is het verschil veel kleiner. De schuldniveaus in de wereld, op de eerste plaats de VS en de Europese Unie, zijn blijven stijgen. Terwijl de groei van de wereldeconomie maar niet echt wil aanslaan en de goudreserves bij de goudmijnen opnieuw aan het dalen zijn.
De belangrijkste voorwaarde om een bodem voor zeer vele jaren te maken, is aanwezig. Het sentiment is uitermate negatief. ‘Goud is out’, dat is een evidentie, waarbij iedereen meteen ‘ja’ knikt. Zoals die veelzeggende cover van Business Week vlak voor de start van een fantastische stierenmarkt op de beurzen begin jaren ’80, met als titel ‘Death of Equities’.
Zeer volatiel
Een belangrijke wijsheid voor de huidige goudbelegger is dat het het meest duister is vlak voor het daagt. Denk aan begin 2003 en begin 2009 op de aandelenmarkten. Die laatste fase voor de bodem is heel heftig. Het is een fase vol paniek, de ultieme ‘capitulatie’. De laatsten moeten hun goud- en goudmijnposities nog dumpen. Op korte termijn mogen we ons dan ook nog aan de nodige beweeglijkheid verwachten. Juli was waarschijnlijk het begin van het einde van de daling van de goudprijs en de goudmijnen. Terwijl 5 jaar geleden gemiddeld nog tot 20 keer de kasstroom voor een (Noord-Amerikaanse) goudmijn werd betaald, is dat vandaag gezakt naar 4,8 keer. En net nu willen velen hun goudmijnen nog dumpen. Het is altijd moeilijk om daarop een tijdsschema te plakken, maar waarschijnlijk het komende half jaar bereikt het gele metaal een meerjarenbodem.
We zullen daarop actief inspelen. Na de val van juli kende de goudprijs en goudmijnen de jongste weken een fraai herstel, precies tot het punt waarop de daling begon. De onderliggende indicatoren suggereren echter dat het herstel niet verder zal doorgaan. Gezien de hoge beweeglijkheid bij de bodemvorming verwachten we de eerstvolgende weken/maanden eerst nog lagere bodems voor de goudprijs en goudmijnen. Vandaar dat we onze positie in Market Vectors Goldminers (ticker GDX) verkopen om later veel forser te kunnen terugkopen. We verlagen ook tijdelijk het advies.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier