Goudbeleggers leven in spanning toe naar de eindejaarsperiode
Het einde van het jaar nadert. De voorbije jaren was dat een periode waar goudbeleggers met klamme handen naar uitkeken. De afgelopen vijf jaar bereikte de goudprijs in december vier keer zijn jaardieptepunt. Voorlopig is het evenwel nog niet duidelijk welke richting de prijs de komende weken en maanden zal uitgaa
De afgelopen vijf jaar bereikte de goudprijs in december vier keer zijn jaardieptepunt. Enkel in 2014 gebeurde dat in oktober. De jongste twee jaar was er een logische verklaring voor die prijsval aan het einde van het jaar.
Zowel in december 2015 als in december 2016 voerde de Federal Reserve op de laatste vergadering van het jaar een renteverhoging met 25 basispunten door. Twee keer was dat de enige renteaanpassing van dat jaar. Die beslissing werd deels genomen onder druk van de eigen belofte om met renteverhogingen van start te gaan. Goud brengt geen rente op en kreeg het telkens moeilijk als de Amerikaanse centrale bank tot een renteverhoging overging.
In maart en juni van dit jaar werd de Amerikaanse basisrente voor de derde en de vierde keer opgetrokken. Op basis van de commentaren van de Fed-verantwoordelijken en de verwachtingen van de strategen mogen we ervan uitgaan dat er nog een vijfde renteverhoging komt, opnieuw met 25 basispunten. Met de recente geschiedenis in het achterhoofd kan dat dus opnieuw een moeilijke maand voor het goud worden.
Meerjarenperspectief
Voorlopig geeft het bekendste edelmetaal niet prijs in welke richting de prijs de komende weken en maanden zal uitgaan. Feit is wel dat een doorbraak boven de piek van 1375 à 1400 dollar per troy ounce (31,1 gram) van 2016 eerder dit jaar is mislukt. Die doorbraak zou voor heel de markt duidelijk hebben gemaakt dat er eind 2015 en begin 2016 een ommekeer op gang is gekomen.
Over het algemeen kunnen we maar matig tevreden zijn over de prestatie van het goud dit jaar. De stijging van de goudprijs is er wel in dollar (ruim 10%), maar door de sterke euro is de winst in onze munt er niet of nauwelijks. Alternatieven zoals bitcoin en andere cryptomunten zijn veel meer in trek als het ‘nieuwe’ of het ‘virtuele goud’.
We moeten dus wat reserve inbouwen op korte termijn. Maar dat wijzigt in geen enkel opzicht onze positieve visie op het edelmetaal voor de komende jaren. Een eventueel zwak jaareinde maakt het potentieel voor 2018 alleen maar groter.
We blijven bij ons standpunt dat we nog altijd in het beginstadium van de opwaartse cyclus voor het goud en zilver zitten, en dat die nog wel een aantal jaren te goed heeft. U kunt in de eerste plaats fysiek goud kopen of de goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD), die ook in de voorbeeldportefeuille zit. Die goudpositie kunt u aanvullen met een tracker op goudmijnaandelen VanEck Vectors Goldminers (ticker GDX). Maar blijf dit vooral bekijken als een investering op meerdere jaren.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier