Goud en goudmijnaandelen met een hefboom

Het gaat tegenwoordig bijzonder hard op de goudmarkt.

Het ging de jongste weken bijzonder hard op de goudmarkt. In december noteerde de goudprijs tegen 1050 USD nog op het laagste niveau sinds de zomer van 2009, maar vorige week werd voor het eerst in bijna een jaar de kaap van 1200 USD gerond. We bespraken in de recentste nummers de belangrijkste trackers op fysiek goud en op goudmijnaandelen. Beide categorieën hebben het, dankzij de stijging van de goudprijs, uitstekend gedaan. Maar de grootste winsten worden behaald met hefboomproducten, zodat we ook deze categorie niet mogen vergeten. We bespreken enkele strategieën met goud en mijnaandelen als onderliggende waarde.

Bij hefboomproducten met goud als onderliggende waarde wordt geen termijncontract als referentie gebruikt, maar wel de spotprice. Het edelmetaal wordt de klok rond verhandeld, terwijl de hefboomproducten niet de hele dag verhandelbaar zijn. Theoretisch kan de stoploss bij goud dus ook buiten de handelsuren worden bereikt. Maar dat kan eenvoudig worden vermeden door een verstandige keuze van het stoplossniveau.

De meeste grote uitgevers bieden verschillende hefboomproducten aan met goud als onderliggende waarde en met verschillende stoplossniveaus. De keuze van de belegger wordt dus in de eerste plaats bepaald door de spread of het verschil tussen aan- en de verkoopkoers. Daarin scoort Goldman Sachs Markets (GS Markets), dat eerder dit jaar de turboproductlijn van ABN Amro overnam, het best met een spread van amper 2 eurocent. GS Markets biedt op dit moment 37 turbo long aan met hefbomen tussen 1,8 en 21,7. Uitgever ING heeft veertien sprinters long in het gamma met hefbomen tussen 2,3 en 13,5. ING hanteert daarbij een spread van 3 eurocent. Dat is ook het geval bij de 32 turbo long van BNP Paribas Markets.


Goud Turbo Long (laag risico)

Isin-code: NL0011601265

Munt: EUR

Financieringsniveau: 745,69

Referentieprijs: 1202

Stoploss: 760,3

Hefboom: 2,63

Koers: 41,01/41,03


Met een stoplossniveau van 760 USD is dit een erg defensieve turbo. Gezien het lage risico, is het hefboomeffect van de turbo toch aantrekkelijk. Uitgever GS Markets heeft nog drie turbo’s met een nog lagere stoploss in het gamma voor wie het risico nog verder wil beperken.


Goud Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: NL0011423546

Munt: EUR

Financieringsniveau: 896,73

Referentieprijs: 1202

Stoploss: 913,8

Hefboom: 3,93

Koers: 27,46/27,48


Met een verschil van iets meer dan 30% tussen de actuele goudprijs en de stoploss is het risico nog altijd te overzien. De kans dat de goudprijs op korte termijn onder 1000 USD terugvalt, is eerder gering. Deze turbo heeft niettemin een bijzonder interessante hefboom.


Goud Turbo Long (hoog risico)

Isin-code: NL0011594080

Munt: EUR

Financieringsniveau: 1011,03

Referentieprijs: 1202

Stoploss: 1030,3

Hefboom: 6,3

Koers: 17,13/17,15


Bij deze turbo long van uitgever GS Markets ligt de stoploss nog net onder het dieptepunt van december vorig jaar, maar wel boven de psychologisch belangrijke grens van 1000 USD.


Ook voor wie met een hefboom in goudmijnaandelen wil beleggen, zijn er mogelijkheden. BNP Paribas Markets biedt drie turbo’s long aan met de NYSE Arca Gold Bugs-index als onderliggende waarde. Dat is op zich een goede manier om gespreid en met een hefboom in goudmijnaandelen te investeren, maar de hoge spread is wel een pretbederver. Hij bedraagt 25 eurocent tijdens de NYSE-handelsuren en 30 eurocent daarbuiten. Niets weerhoudt u er uiteraard van een order tussen de bied- en de laatkoers te positioneren en niet met de marktmaker (uitgever) zelf maar met een particuliere tegenpartij te handelen.


NYSE Gold Bugs Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: NL0011520192

Munt: EUR

Financieringsniveau: 56,05

Referentieprijs: 155,8

Stoploss: 61,7

Hefboom: 1,56

Koers: 8,83/9,08


Van de vier turbo’s long met de NYSE Arca Gold Bugs als onderliggende waarde is dit de meest defensieve. De index noteert ruim 150% boven de stoploss. Aangezien de goudmijnaandelen al dicht bij historische dieptepunten noteren, is de kans zo goed als onbestaande dat die stoploss wordt aangetikt. De hefboom is laag, maar u neemt wel zo goed als risicoloos 1,6 keer de stijging van de index mee tegenover een directe belegging in de onderliggende waarde. Wie meer risico wil nemen, kan terecht bij een van de andere turbo’s long met een hogere hefboom, maar houd er rekening mee dat bij lagere nominale koersen de impact van de spread zwaarder doorweegt.

Op Euronext Amsterdam biedt uitgever Commerzbank een aantal turbo’s aan met enkele individuele goudmijnaandelen als onderliggende waarde. Het gaat daarbij om de drie grootste goudmijngroepen Barrick Gold, Newmont Mining en Goldcorp. Verder zijn er ook nog turbo’s op royaltybedrijven Franco-Nevada en Silver Wheaton.


Goldcorp Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CN6JAN1

Munt: EUR

Financieringsniveau: 11,07

Referentieprijs: 14,92

Stoploss: 11,58

Hefboom: 3,8

Koers: 3,52/3,53


Goldcorp is een van de weinig grote goudgroepen waarvan de productie toeneemt. Het Canadese bedrijf koppelt een lage kostenstructuur aan een sterke balans. De lage goudprijs en de operationele problemen deden het aandeel terugvallen naar amper 0,5 keer de boekwaarde. Sinds het dieptepunt onder 10 USD herstelde Goldcorp met bijna 60%, maar het aandeel noteert nog steeds maar aan het koersniveau van vier maanden geleden. Bij deze turbo long bedraagt het verschil tussen de stoploss en de referentieprijs bijna 30%.

Partner Content