Goedkoop zilver

Vergeleken met goud was zilver nooit zo goedkoop de afgelopen jaren.

We trappen een open deur in als we stellen dat de edelmetalen de jongste jaren niet hebben uitgeblonken op de financiële markten. Dat staat in schril contrast met het decennium daarvoor. Toen schitterden goud en andere edelmetalen vanwege de drang naar zekerheid in turbulente tijden. De financiële crisis bracht het vertrouwen van beleggers in hun bank en het financiële systeem aan het wankelen. Daarop volgde nog de eurocrisis, de angst voor een aanslag op het spaargeld door de overheden in hun drang naar geld om de begrotingsput te dichten (zie ook Cyprus-crisis) en het zeer expansieve monetaire beleid door de centrale banken, waarbij expliciet een verzwakking van de nationale munt werd nagestreefd.

Dat waren voldoende argumenten voor steeds meer beleggers om een stuk van hun vermogen in edelmetalen te beleggen. Hetzij fysiek, maar ook en vooral in financiële producten. De edelmetalen piekten in 2011, maar de echte neergang kwam er pas sinds vorig jaar. Beleggers herwonnen steeds meer hun vertrouwen in het financiële systeem, want ze raakten er meer en meer van overtuigd dat de centrale banken de crisis hadden afgewend. Bovendien zagen ze eerder signalen van deflatie dan van inflatie en liepen ze vooruit op een ommekeer in de Amerikaanse monetaire politiek.

Goud-zilverratio

De goudprijs, die van 250 naar 1900 USD per ounce (28,35 gram) was geklommen tussen 2001 en 2011, is vandaag terug tot 1200 USD gezakt. Of bijna 40% minder, waarvan meer dan 30% daling sinds begin vorig jaar. De goudkevers hebben afgezien, maar wat dan gezegd van beleggers in zilver? Sinds de zilverpiek in de buurt van 50 USD per ounce loopt de terugval op tot afgerond 70%, waarvan 50% sinds begin 2013.

Zilver blijkt altijd goud met een hefboom te zijn – naar boven, maar ook naar beneden. Boven op het verhaal van hedging tegen risico heeft zilver ook een resem industriële toepassingen. De verminderde groeiperspectieven voor de wereldeconomie in het algemeen en de opkomende landen in het bijzonder hebben ook de industriële vraag naar zilver negatief beïnvloed.

Dat leidt ertoe dat de goud-zilverratio, die weergeeft hoeveel ounce zilver nodig is om 1 ounce goud te kopen, op een erg hoog niveau staat. Op de piek in 2011 bedroeg die ratio 38, maar vandaag zitten we op 75. Goud is, vergeleken met zilver, dus duur of overgewaardeerd, of zilver is goedkoop en ondergewaardeerd. Een verhouding die we in het verleden niet zo vaak zijn tegengekomen, en zeker niet de voorbije jaren.

We gingen dan ook op zoek naar fors gezakte zilveraandelen. Aan keuze geen gebrek, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Silver Wheaton (ticker SLW; zie Flash p. 7). Het aantrekkelijke aan Silver Wheaton is dat het om een royalty- of streamingbedrijf gaat, dat overeenkomsten sluit met operationele mijnen en geld verdient op gerealiseerde productie. Vergelijkbaar met Franco-Nevada voor goud. De dalende zilverprijs laat toe betere deals te doen en is dus niet volledig negatief voor een bedrijf als SLW.

Partner Content