Geen supercyclus meer
De belangrijkste les van het afgelopen jaar is dat we de toestand metaal per metaal moeten bekijken.
De hoogdagen van de Commodities Supercycle liggen al enige tijd achter de rug. De toonaangevende CRB-index, die zowat alle grondstoffen overkoepelt, beleefde zijn piek van 475 punten in 2008, vanaf de bodem van 145 punten in 2002. Na de economische en financiële crisis van 2008-2009 kwam er nog een tweede piek, van 375 punten in 2011, vanaf een tussentijdse bodem van 200 punten in het voorjaar van 2009. Sindsdien vertoont de index een overwegend dalende tendens. Vooral sinds vorige jaar zomer is er een serieuze terugval (-30%), tot amper boven het dieptepunt van het voorjaar van 2009. Sinds eind januari volgde een licht herstel, richting 225 punten.
Het voorbije decennium was China de drijvende kracht achter de sterke stijging van de vraag naar basismetalen. Die deed een investeringsboom ontstaan. Marktprijzen worden nu eenmaal bepaald door vraag en aanbod. Van een tekort zijn we voor de meeste basismetalen geëvolueerd naar een overschot.
De belangrijkste les van het afgelopen jaar is dat we de toestand metaal per metaal moeten bekijken. Zo is de situatie op de zinkmarkt aan het keren. Vorig jaar is de zinkprijs met 13% geklommen, anticiperend op het verwachte deficit voor de zinkmarkt in 2016-2017. De koper- en ijzerertsprijzen zijn ook al zo gezakt dat de investeringen worden verminderd en productiecapaciteit wordt afgebouwd, tot de markt weer een evenwicht vindt of zelfs evolueert naar een tekort.
Tussentijds momentum
De daling van flink wat metaalprijzen heeft ook bij de mijnbouwaandelen een flinke aderlating teweeggebracht. Een van de grootste klappen kreeg het Braziliaanse Vale, dat werd gevierendeeld (duik van 36 naar 8 USD, of een dreun van ruim 75%). De ijzererts- en nikkelspecialist lijdt vooral onder de ijzerertsprijs die op een meerjarig dieptepunt staat. De groten – naast Vale ook Rio Tinto en BHP Billiton – proberen de kleinere, mindere rendabele spelers uit de markt te krijgen door hun eigen productie te verhogen en voor een overaanbod te zorgen. We dachten dat we tegen 12 à 13 USD laag hadden gekocht, maar een stevig koersherstel zal dus meer geduld vergen. Over ArcelorMittal hebben we het uitgebreid gehad in het vorige nummer (zie stuk in IB9A).
De overname van Lumina Copper bracht ons bij First Quantum Minerals. First Quantum (zie ook p. 12) is een relatieve nieuwkomer in de kopermijnbouw, maar met een spectaculaire groeicurve. De lage koperprijs heeft de koers flink parten gespeeld, maar binnen de sector beschouwen we het Canadese mijnbouwbedrijf op termijn als een topper, die nu al investeert om extra productie te hebben tegen de periode dat ook in de kopermarkt sprake is van een aanbodtekort.
Het is zoeken naar een tijdelijk of tussentijds momentum. We hebben het aanvoelen dat we na de scherpe correctie in zo’n herstelfase zijn aanbeland. Vandaar dat we het diep doorgezakte Freeport McMoRan voor het voetlicht plaatsen.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier