Gamechanger El Nino
We willen Deere & Company opnieuw in de voorbeeldportefeuille opnemen.
Er beweegt heel wat in de landbouwsector. Dat is een bevestiging van onze verwachting dat we op een keerpunt staan voor de prijsevolutie van de landbouwgrondstoffen en de landbouwaandelen. Die prijzen zaten de voorbije vierenhalf jaar in een serieuze baissemarkt, maar de gamechanger wordt volgens ons de nieuwe El Nino. Aan de vanzelfsprekendheid dat de Kleine Jongen terug is (de benaming werd gegeven door Peruviaanse vissers, refererend aan het Kerstkind, aangezien het weerfenomeen dan normaal voorkomt), valt niet meer te ontkomen. De hinderlijke gevolgen worden steeds meer merkbaar. Scholen in Singapore zijn al dicht geweest en veel Indonesiërs lopen met een mondmasker door de bosbranden, die een gevolg zijn van de aanhoudende droogte.
Volgens het National Center for Atmospheric Research in Colorado heeft deze El Nino het potentieel om uit te groeien tot een van de sterkste drie sinds wetenschappers in 1950 de kracht ervan zijn beginnen te meten. Sommigen durven al van de ‘de mogelijk strafste El Nino’ te spreken. De recentste El Nino dateert van 2009-2010, de laatste zware van 1997-1998.
Het weerkundige fenomeen zelf bestaat al honderden jaren en verschijnt om de twee tot negen jaar. El Nino ontstaat als de passaatwind het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan niet van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft. Dat veroorzaakt droogte in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika.
Het sterkste effect doet zich normaal in de periode september-november voor. Uit zowat alle Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen komen meldingen over hinder en de negatieve impact op toekomstige oogsten. Merkwaardig voor ons is dat de prijzen van onder meer koffie, palmolie, cacao, rubber, suiker en granen (vooral soja) nog niet echt op die signalen hebben gereageerd. Nochtans zijn het gevolg van El Nino telkens minder goede oogsten. Zo zakte tijdens de vorige El Nino van 2009-2010 de opbrengst van palmolie met 5,9%, en in 1997-1998 zelfs met 16,8%.
Beter sentiment
De kans neemt dan ook toe dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is. En dat zal dan weer de winsten en de beurskoersen van de landbouwaandelen ten goede komen. We verwachten een positief koerseffect. Uiteraard hangt dat af van de impact van El Nino en andere factoren, maar gemiddeld mikken we op een stijgingspotentieel van 20 à 30% in de komende zes tot twaalf maanden.
Vandaar dat we sterk inzetten op dat thema. De posities in de meststoffengigant Potash Corporation, de plantagegroep Sipef en de gewasbeschermingskampioen Syngenta werden al opgetrokken. Het Duitse Suedzucker kon voor het eerst sinds lang zijn omzet en zijn resultaat voor het boekjaar 2015-2016 verhogen en kreeg zelfs van Goldman Sachs een koopadvies mee. Vandaag presenteren we opnieuw het nummer één in landbouwwerktuigen, Deere & Company, omdat we ook dat bedrijf weer in de voorbeeldportefeuille willen opnemen (zie p. 7).
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier