Galapagos en Vertex

Het aandeel van Galapagos blijft maar stijgen. Ben ik dan de enige met hoogtevrees? Zou ik niet beter verkopen?

De koersklim van het biotechbedrijf Galapagos (GLPG) is ronduit fenomenaal. Sinds het dieptepunt van oktober 2014 is de koers vervijfvoudigd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de sterke fase IIb-resultaten van filgotinib, het vroegere GLPG0634. GLPG sloot voor die JAK-1 remmer (een eiwit dat werkzaam is bij ontstekingsziekten) in 2012 een lucratieve deal met AbbVie.

Na de sterke interim-resultaten (na twaalf weken behandeling) van de DARWIN 1-reumastudie (594 patiënten, filgotinib samen met methotrexaat), kon GLPG vergelijkbare positieve werkzaamheids- en veiligheidsresultaten aankondigen voor DARWIN 2 (283 patiënten, monotherapie). De volledige studieresultaten na vierentwintig weken behandeling volgen in juli (DARWIN 1) en augustus (DARWIN 2). Nadien zal AbbVie, mede op basis van de resultaten deze zomer van een fase II-studie met de eigen JAK-1 remmer ABT-494, beslissen over het licentiëren van filgotinib (mogelijke mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD). Tijdens de komende maanden volgen de resultaten van een fase II-studie met filgotinib voor de ziekte van Crohn, waarna AbbVie over een licentiëring (50 miljoen USD mijlpaal) zal beslissen.

De koersstijging kwam in een nieuwe stroomversnelling terecht na de succesvolle IPO op Nasdaq. Uiteindelijk haalde GLPG omgerekend 279 miljoen EUR op – ruim dubbel zoveel als initieel vooropgesteld – via de uitgifte van 7,5 miljoen aandelen tegen 37 EUR en 42,05 USD per aandeel (24,4% verwatering). AbbVie en Johnson & Johnson tekenden mee in. Een koersdoelverhoging door UBS (50 EUR) en de bekendmaking vorige week van enkele deelnemingen in GLPG na de IPO stuwden het aandeel naar een nieuwe recordhoogte van 55,4 EUR.

Met een beurskapitalisatie van 2 miljard EUR vinden we de waardering overdreven. GLPG heeft weliswaar een potentiële blockbuster in handen – geschatte piekverkoop tussen 3 en 5 miljard USD, met tussen 10 à 13% en 20 à 23% royalty’s – het is nog minstens tot 2019 wachten voor het product op de markt zal zijn. GLPG maakte zeer handig gebruik van de euforie om de kaspositie fors uit te breiden en zo de eigen pijplijn verder te ontwikkelen. Die bevat onder meer een vergelijkbare potentiator-corrector combinatietherapie (respectievelijk in fase I en preklinisch) zoals Vertex (zie onder), ter behandeling van de taaislijmziekte. Daarnaast kijkt het bedrijf uit naar mogelijke overnames. We verlagen, na de fenomenale stijging, het advies naar verkopen (rating 3C).

Zijn jullie, net als ik, ontgoocheld in de koersreactie van Vertex Pharmaceuticals, na de goedkeuring van orkambi door het adviespanel van de FDA?

We hebben in elk geval bewust Vertex Pharmaceuticals in de voorbeeldportefeuille opgenomen vóór 12 mei, de dag waarop het bedrijf de combinatietherapie Orkambi voor het adviespanel moest verdedigen. Zoals altijd is dat een zeer spannende dag, die gepaard ging met behoorlijk kritische vragen over de (relatief beperkte) werkzaamheid van het product. Na een initiële positieve reactie viel het aandeel snel terug naar het niveau van voor 12 mei. Cruciaal is uiteraard het positieve advies – twaalf stemmen voor en één tegen – voor de goedkeuring van Orkambi.

Na Kalydeco, het eerste product dat Vertex in 2012 op de markt bracht, is dit het tweede product van Vertex voor de behandeling van de taaislijmziekte of mucoviscidose. Het gaat om een combinatietherapie van een potentiator (Kalydeco) en een corrector (Lumacaftor; VX809) voor de behandeling van de homozygote vorm van de F508del-mutatie, de meest voorkomende mutatie en goed voor 50% van de populatie of 20.500 patiënten ouder dan twaalf jaar in de Verenigde Staten en Europa. Kalydeco zal dit jaar tussen 560 en 580 miljoen USD omzet aanleveren (op basis van maximaal 3900 patiënten), maar Orkambi moet voor de grote doorbraak zorgen en de omzet van Vertex tegen 2018 doen exploderen tot ruim 5 miljard USD.

Ten laatste op 5 juli zal de FDA beslissen over de goedkeuring van Orkambi. In Europa valt de beslissing in het vierde kwartaal. Op termijn wil de absolute marktleider in de behandeling van taaislijmziekte de patiënten alsmaar jonger behandelen, wegens de veel beperktere structurele longschade op jonge leeftijd. Het ultieme doel is een triple-combinatietherapie (Kalydeco, corrector VX661 en een bijkomende, dit jaar nog te selecteren tweede generatie corrector) voor de moeilijkst te behandelen patiëntengroep: de heterozygote F508del-mutatie (17.000 patiënten). Dat zou de taaislijmziekte omvormen tot een chronische ziekte, die wel levenslange medicatie vereist.

Vertex is dan ook een ideale overnamekandidaat, gezien zijn unieke positie – jarenlange voorsprong op de concurrentie – en het snelle groeiprofiel dankzij een topproduct in een moeilijk te behandelen ziektebeeld. Naast Gilead Sciences en Johnson & Johnson werd recent ook Pfizer als mogelijke overnemer vernoemd. Vertex blijft dan ook in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Partner Content