Farma is back in business
Sinds de Tweede Wereldoorlog is de gemiddelde levensverwachting van de wereldbevolking gestegen met 20 jaar, van 45 naar 65 jaar. Dat is een grotere stijging dan in de vijfduizend jaar ervoor.
De vruchtbaarheid van vrouwen is tegelijkertijd wereldwijd teruggelopen van gemiddeld vijf kinderen in de jaren zestig van vorige eeuw tot 2,7 kinderen nu. De term ‘mondiale vergrijzing’ is volgens de meeste demografen volledig op zijn plaats.
Die vergrijzende bevolking brengt een forse toename van de kosten voor gezondheidszorg met zich mee. Koppel daaraan de opmars van de westerse levensstijl door de verstedelijking en de toenemende welvaart in de opkomende landen, en het aantal beschavingsziektes neemt wereldwijd spectaculair toe. We geven één voorbeeld: diabetes (letterlijk: doorstroming), een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie). De bekendste problemen bij diabetes zijn onvoldoende of geen productie van insuline (diabetes type 1) en slecht functioneren van de insulinereceptoren (type 2). Diabetes type 2 komt vooral op hogere leeftijd voor en in 80 à 85% van de gevallen is sprake van overgewicht (meer suiker- en vetrijke voeding, weinig bewegen).
De aandoening kent een vrij forse opmars en geeft een grotere kans op hartinfarct, beroerte, nierfalen en amputatie. Volgens de International Diabetes Organisation mag het aantal gevallen wereldwijd op een kleine 400 miljoen worden geschat. Dat komt overeen met een kleine 6% van de wereldbevolking. In de VS ligt het cijfer al in de buurt van 9% en in West-Europa rond 8%. Tegen 2020 zou dat cijfer in de VS oplopen tot 12% (10 miljoen extra gevallen in tien jaar tijd). Diabetes rukt echter het meest op in China. Vandaag heeft nog maar 3% van de bevolking of 40 miljoen Chinezen die aandoening. Maar dat cijfer zou kunnen verdubbelen tot 80 miljoen tegen 2025 (dubbelcijferige jaarlijkse groei). De diabetesmarkt zou groeien volgens Standard & Poor’s van 35 miljard USD in 2012 tot 58 miljard in 2018.
Het is één voorbeeld om te illustreren dat de farmasector opnieuw de wind in de zeilen heeft. De sector laat de gevreesde ‘patentcliff’ (verlies van patentbescherming voor blockbusters, zeer belangrijke geneesmiddelen met jaarverkopen boven 1 miljard dollar) stilaan achter zich. Bij de meesten is de omzetval gestopt. Met het verhaal over diabetes begrijpt u waarom we Sanofi in de voorbeeldportefeuille willen opnemen. Diabetes is een belangrijk groeiplatform bij de Franse groep, die met de langwerkende insuline Lantus (5 miljard EUR verkoopcijfer in 2012; 2,75 miljard in de eerste 6 maanden 2013) een absoluut topproduct heeft in deze groeimarkt. Maar we hebben nog wel een aantal farmawaarden op ons radarscherm geplaatst. Sanofi ligt in poleposition, maar ook de koersevolutie van UCB/Tubize, Fresenius en Novartis houden we nauwlettend in de gaten.
15 augustus
Aanstaande donderdag 15 augustus vieren we Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Er verschijnt dan ook aanstaande vrijdag 16 augustus geen nummer en er is ook geen advieslijn. We wensen u nog enkele deugddoende vakantiedagen toe.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier