Europese aandelen zijn te hot

Heel wat markttechnische indicatoren geven overduidelijk aan dat de Europese beurzen op korte termijn zwaar overgekocht zijn.

Deze week is het dan officieel zover: de Europese Centrale Bank (ECB) gaat van start met het opkopen van obligaties, in de eerste plaats overheidsobligaties. De instelling koopt minstens tot september 2016 maandelijks voor 60 miljard EUR, of samen meer dan 1000 miljard EUR. De zogenoemde kwantitatieve versoepeling of QE is dus ook een feit voor de eurozone. Er blijft scepsis over of en wanneer we de impact van die bazooka zullen zien op de economische groei in de eurozone.

Er bestaat echter niet de minste twijfel dat QE in de financiële economie wel degelijk werkt. Na onder meer de Amerikaanse en de Japanse beurzen schitteren nu ook de Europese aandelenmarkten volop. Zoals vorige week al aangegeven, stegen zowat alle belangrijke Europese beursindexen al met meer dan 10% in de eerste twee maanden van dit jaar. Voor de Eurostoxx50-index ging het om 15%. De interesse voor de Europese aandelenmarkten is dus helemaal terug. Zelfs obligatiehandelaren geven tegenwoordig toe dat een belegger beter aandelen dan obligaties koopt.

10 miljard extra

En dat vertaalt zich niet alleen in de fraaie beursklim van de voorbije weken en maanden, maar ook in een miljardeninstroom naar Europese-aandelenfondsen. In de tweede helft van februari alleen al ging het om afgerond 10 miljard EUR extra voor de Europese aandelenmarkten. Er is de verwachting dat, mede door de lage dollar en de olieprijs, sprake zal zijn van een serieus herstel van de Europese bedrijfswinsten. En daarnaast is er ook en vooral de vaststelling dat Europese obligaties veel duurder zijn, met vaak negatieve rentestanden tot vijf jaar op overheidsobligaties. Bovendien zijn voor Amerikaanse investeerders Europese aandelen een koopje in vergelijking met de Amerikaanse waarden, die bovendien steeds meer moeten afrekenen met de sterke dollar.

Sinds vorig najaar – te midden van grote twijfels – hebben we voluit de kaart van de Europese aandelen getrokken. Dat blijft tot nader order zo, al speuren we meer en meer naar mogelijkheden in opkomende markten. We herhalen echter onze stelling van vorige week dat het, na de rush van de afgelopen maanden (+30% in minder dan vijf maanden), tijd is voor een adempauze. Heel wat markttechnische indicatoren geven overduidelijk aan dat de beurzen op korte termijn zwaar overgekocht zijn. Het zou dus gezond zijn, mocht zich een tussentijdse correctie van 3 à 5% voordoen. Vandaar de beslissing om in de voorbeeldportefeuille tijdelijk circa 10% liquiditeiten aan te houden.

Partner Content