De tweede jaarhelft wordt beter
Als we terugkijken naar de favoriete beursthema’s die we voor 2018 naar voren hadden geschoven, mogen we tevreden zijn. Het beste deel van het jaar moet nog komen voor de Amerikaanse aandelenmarkten.
We staan voor de zomervakantie. Eind juni is het geschikte moment om terug te blikken op de voorbije zes maanden en vooruit te blikken naar wat de tweede jaarhelft voor beleggers in petto heeft. Over het algemeen hebben de aandelenmarkten toch wel teleurgesteld in de eerste jaarhelft. De belangrijkste wereldbeurzen staan nog altijd dicht bij hun niveau van begin van het jaar of lichtjes lager. De Amerikaanse markten doen het iets beter dan de Europese.
We begonnen nog goed in het verlengde van 2017, maar begin februari kwam er plots flink de klad in, ook op Wall Street. Dat was nieuw, want in de loop van vorig jaar hadden we geen enkele noemenswaardige terugval gezien op de Amerikaanse beurs. We kregen meteen een dubbele portie van wat klassiek een gezonde tussentijdse correctie heet. In Europa wekte het aantreden van de ongebruikelijke Italiaanse regering te veel nare herinneringen op aan Griekenland en de eurocrisis.
Bijgestelde verwachtingen
Als we terugkijken naar de favoriete beursthema’s die we voor 2018 naar voren hadden geschoven, mogen we tevreden zijn. Zo hadden we meer volatiliteit verwacht tegenover vorig jaar. Dat was natuurlijk niet zo moeilijk, want in 2017 waren er absoluut geen grote schommelingen op de financiële markten. Als kansrijkste sectoren mikten we op energiebedrijven en financials. Dat bleek maar half te kloppen. Die voorspelling kwam wel uit voor de energieaandelen, maar de Europese financiële aandelen hebben de jongste tijd weer afgehaakt door de bezorgdheid om Italië. Dat zal niet meteen veranderen.
Waar we trots op mogen zijn, is dat we voluit in de kansen van de Belgische biotechsector hebben geloofd. Dat was in het eerste halfjaar zo’n schot in de roos dat we daarmee voluit wisten te scoren in de voorbeeldportefeuille. Het ziet ernaar uit dat de vijf grootste stijgers in het eerste halfjaar op Euronext Brusselbiotechaandelen zijn, met Mithra Pharmaceuticals op kop. De verwachting dat goud en zilver opnieuw zouden schitteren, is voorlopig nog niet uitgekomen. Maar daarvoor hebben we nog een halfjaar de tijd.
We hadden begin dit jaar een minder scherpe en kortere correctie verwacht. Maar de opgaande trend op Wall Street is intact gebleven, zodat we voor de Standard&Poor’s500-index als richtpunt 3000 punten aanhouden voor 2018. Dat betekent dat we voor de Amerikaanse beurs nog 10 tot 15 procent stijgingspotentieel zien dit jaar. Het beste deel van het jaar moet dus nog komen voor de Amerikaanse aandelenmarkten.
Voor Europa ligt een prognose moeilijker, door de onzekerheid rond de Italiaanse regering. We prefereren daarom eerder Amerikaanse aandelen dan Europese of die uit de opkomende markten. De sector van de consumptiegoederen behoort tot onze favorieten voor de tweede jaarhelft. Een zwaardere correctie op de beurzen zal veeleer voor 2019 zijn.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier