De sambabeurs komt terug
We mikken op een fors koersherstel van Cosan en Vale.
Er is weinig reden om de samba te dansen in Brazilië. Onlangs werd het cijfer van het bruto binnenlands product (bbp) voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. Zowel op kwartaal- als op jaarbasis is er sprake van een krimp: op kwartaalbasis van -0,2%, op jaarbasis -1,6%. Dat is het zwakste cijfer sinds het derde trimester van 2009 (-1,3%). Op jaarbasis bekeken is dit al het vierde kwartaal op rij met een krimp, erger dan in de periode 2008-2009 (toen drie kwartalen). Het enige lichtpunt is dat de consensus onder economen rekening hield met een nog grotere achteruitgang op kwartaalbasis (-0,5%). Daarnaast kampt de Braziliaanse economie met een hoog inflatiecijfer van 8,2% (stagflatie) en een begrotingstekort van 5,3%.
En of dat nog niet genoeg was, zijn er de politieke wanklanken. De linkse president van de Arbeiderspartij, Dilma Rousseff, werd tot groot verdriet van de bedrijfs- en financiële wereld nipt herverkozen. Sindsdien barstte het corruptieschandaal rond de nationale oliereus Petrobras in alle hevigheid los, met verdachtmakingen richting de president. In volle Petrobras-crisis zakte de Braziliaanse real (BRL) tegenover de Amerikaanse dollar (USD) naar het laagste peil in zowat twaalf jaar.
Beursherstel
Neen, we kunnen geen fraai beeld ophangen van de Braziliaanse economie, maar dat hoeft geen beletsel te zijn voor een goede beursprestatie. De beursindex Ibovespa bevond zich eigenlijk al sinds begin 2011 in een berenmarkt (van afgerond 70.000 naar 45.000 punten), maar die tendens lijkt gekeerd. Zo is het opmerkelijk dat de index geen nieuwe bodem maakte begin dit jaar, in volle Petrobras-crisis. Bovendien realiseerde de index onlangs zelfs een klim van meer dan 20%. Dat betekent in de klassieke definitie het begin van een nieuwe stierenmarkt, een opwaartse beurstendens. We mogen niet vergeten dat Rousseff toch eenpragmatischer economisch beleid voert, dat de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro neerstrijken en dat Brazilië een van de meest beloftevolle consumptiemarkten ter wereld voor de komende decennia is, met vandaag al 105 miljoen Brazilianen die tot de middenklasse behoren.
Petrobras hebben we, mede dankzij de sterke dollar en een gelukkige timing, met een fraaie winst kunnen verkopen, ondanks de hele heisa rond het bedrijf en het aandeel. Maar als we dit jaar al ergens geld op hebben verloren (ruim -20%), dan is het op de twee resterende Braziliaanse aandelen in de voorbeeldportefeuille, Vale en Cosan.
De positie in de grondstoffenreus Vale, in de eerste plaats ijzererts en nikkel, hebben we onlangs nog verhoogd. We doen nu hetzelfde met Cosan, de ‘nv Brazilië’ (zie ook p. 2). Het aandeel noteert erg ver onder de intrinsieke waarde. Hetzelfde kan ook van Vale worden gezegd, waar de hele malaise rond de ijzerertsprijs speelt. Maar ook daar denken we dat we het dieptepunt hebben gezien. Voor beide mikken we dan ook op een fors koersherstel in de komende zes à twaalf maanden.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier