De Noorse kroon is ondergewaardeerd
Het is meer dan tien jaar geleden dat de Noorse kroon nog zo laag stond.
Terugblik op 2019
We zagen in 2019 geen link tussen een sterke economie en een sterke munt. De Noorse economie is stevig, maar de Noorse kroon is zwak. Het is meer dan tien jaar geleden dat de Noorse kroon (NOK) nog zo laag stond als in het laatste kwartaal van 2019. De Noorse economie is afhankelijk van de olieprijs. Olie is het belangrijkste exportproduct van het land. Maar dat kan bezwaarlijk de volledige verklaring zijn voor de zwakke Noorse munt. De rente speelt eveneens een belangrijke rol. De centrale bank heeft, voor de derde keer dit jaar, de rente verhoogd (tot 1,50%) en dat zou ondersteunend moeten werken.
De verwachtingen voor de economie
De fundamenten van de Noorse economie zijn gezond en stabiel. De markten verwachten dat de centrale bank de officiële kortetermijnrentevoet voort verhoogt. De inflatie bedraagt 1,85 procent, dicht bij de doelstelling van 2 procent. Obligaties van Noorwegen hebben een AAA-rating. Dat zegt veel over de kwaliteit van de staatsfinanciën. Er is al jaren een begrotingsoverschot. Het land heeft een reservefonds aangelegd van bijna 9000 miljard kronen.
De verwachtingen voor de Noorse kroon
Het vooruitzicht op nog meer renteverhogingen door de Norges Bank en een daling van de algemene onzekerheid en/of een onverwachte stijging van de olieprijs kan de stemming rond de Noorse munt snel keren. Die munt is een verantwoorde diversificatie in veel beleggingsportefeuilles. De rente is hoger dan in de eurolanden en Noorwegen is een land met veel reserves en weinig schulden. We vinden de Noors kroon een ondergewaardeerde munt. Vandaar dat ze een van de favoriete munten is voor 2020. We denken dat de Noorse kroon stijgingspotentieel heeft in 2020.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier