De les van Ablynx
De koersval van Ablynx bewijst dat het vertrouwen in de Belgische biotech broos is. Beleggen in biotech vereist stalen zenuwen. Veel beleggers blijven bij de minste wanklank naar de uitgang vluchten.
Een tweetal maanden geleden namen we het engagement om voor de lange termijn gespreid te investeren in de Belgische biotechsector. We gaven toen aan dat we richting 2025 een groot potentieel in die sector zien. Maar in één adem hebben we eraan toegevoegd dat biotech absoluut niet voor iedereen is weggelegd, gezien het bovengemiddelde risico. Want uiteindelijk is het resultaat binair. Het geneesmiddel komt soms op de markt, maar meestal komt het er niet.
En dus hebben we u voorbereid op een rollercoaster de komende jaren, met hoge toppen en diepe dalen. Bij de publicatie van de fase II-studieresultaten voor het potentiële reumamiddel vobarilizumab van Ablynx is het meteen prijs. De tot nog toe belangrijkste resultaten in het bestaan van het Gentse biotechbedrijf omschrijven ze zelf als veelbelovend en mogelijk als het beste middel in zijn categorie. Maar enkele dagen later noteert het aandeel ongeveer 20% lager dan voor de aankondiging.
Het was enkele analisten en media opgevallen dat zeer veel patiënten die het placebomiddel kregen, een verbetering van 20% lieten optekenen. Voldoende om twijfel te zaaien en een verkoopdruk op gang te brengen.
Blijvend vertrouwen
De negatieve koersreactie bewijst dat het vertrouwen in de Belgische biotech broos is. We missen nog altijd een volledig succesverhaal in de biotech. Nu blijven vele beleggers bij de minste wanklank naar de uitgang vluchten. Beleggen in biotech vereist stalen zenuwen. Elk biotechbedrijf zal naast sterke al eens tegenvallende resultaten publiceren. Dat is haast onvermijdelijk.
Het lijkt erop dat in de eerste plaats panikerende Belgische retailbeleggers hun Ablynx-aandelen hebben verkocht. Terwijl Ablynx veel meer is dan enkel een potentieel reumamiddel. Door de commotie is de marktwaarde gezakt tot amper 700 miljoen EUR, terwijl Ablynx een pijplijn met een veertigtal programma’s heeft, waarvan een tiental al in de kliniek en een (caplacizumab, potentieel middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP) in de laatste klinische stadium (fase III) zit, en nog zowat 300 miljoen EUR cash beschikt. Grote internationale investeerders zoals Bank of America en Adrianus van Herk (beide kwamen onlangs met participatiemeldingen van meer dan 5%) zouden daarvan wel eens kunnen hebben geprofiteerd.
Ablynx is meteen een leerrijke les. Tevens beseffen we dat zowat enkel partner AbbVie dit jaar de koers nog op winst kan zetten tegenover het jaarbegin door toch met vobarilizumab door te zetten. Maar nogmaals, dat feit is niet allesbepalend op lange termijn. We blijven ons vertrouwen uitspreken in Ablynx, maar daarnaast ook in onze andere biotechinvesteringen Argen-x (erg beloftevol in kanker en immuunziekten), Bone Therapeutics (een potentiële gamechanger in bottherapie), MDxHealth (diagnosticabedrijf met een vermaarde test in de strijd tegen prostaatkanker) en Mithra Pharmaceuticals (mogelijke gamechanger in vrouwengeneeskunde met potentiële middelen in contraceptie en menopauze). We beseffen goed dat ook bij hen niet elk persbericht een zegebulletin zal zijn.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier