De Indiase beurs blinkt uit
De Indiase beurs heeft de afgelopen tijd veel beter gepresteerd dan de beurzen van Brazilië, Rusland en China. Dat heeft alles te maken met betere groeicijfers.
Nu de berichtgeving over de andere BRIC-landen – Brazilië, Rusland en China – een pak slechter is geworden dan we het afgelopen decennium gewoon waren, krijgen we veel meer vragen over beleggingen in India. Het nieuwe beleggerswalhalla? De Indiase beurs heeft de afgelopen tijd in elk geval veel beter gepresteerd dan de beurzen van die drie tegenvallers, en dat heeft alles te maken met betere groeicijfers.
Jarenlang werd een blik met superlatieven opengetrokken als het over de Chinese economische groei ging. India daarentegen werd overladen met twijfels. Maar kijk, sinds de verkiezingsoverwinning in mei 2014 van de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP onderging de houding tegenover India een metamorfose. De groeiverwachtingen voor het subcontinent met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners liggen pak hoger dan van de andere BRIC-landen.
Alle instellingen gaan er nu van uit dat India dit jaar een duidelijk superieure groei (in de buurt van 7,5%) zal neerzetten tegenover China (eerder 6 à 6,5% officiële groei, de realiteit ligt hoe dan ook een stuk lager). Vandaar titels als ‘India is making China look old‘ (‘India laat er China oud uitzien’).
Duurder dan de rest
Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is in India. Modi heeft een aantal hervormingen in gang gezet, laat meer ruimte voor privé-initiatief en heeft de bureaucratie aangepakt, maar een aantal cruciale hervormingen blijft nog achterwege. En het was een schok voor de financiële markten dat de voorzitter van de Indiase centrale bank (RBI), de briljante econoom Raghuram Rajan, die voorzitter is sinds september 2013, er na één termijn van drie jaar mee stopt. De ex-hoofdeconoom van het IMF wil terug naar de academische wereld. Een serieus verlies voor de Indiase economie.
De Indiase Sensex-index reageerde aanvankelijk heel enthousiast op de komst van Modi, met een klim van zowat 50% in één jaar tijd (voorjaar 2014 tot voorjaar 2015). Maar daarna volgde een moeilijke periode tot in het voorjaar 2016. De afgelopen maanden is er weer beterschap, waardoor het aanvankelijke verlies weer is opgehaald voor dit jaar. Op vijf jaar bekeken staan we op +30%, een stuk beter dan de gemiddelde prestatie van de opkomende landen. Tegen 17 keer de verwachte winsten is de beurs dan ook een stuk duurder dan de rest. De mindere afhankelijkheid van de wereldeconomie en vooral het feit dat het land eerder grondstoffenconsument dan -producent is, spelen in het voordeel van de Indiase beurs.
Met de portefeuillewaarde Velcan (lees ook p. 2) spelen we voor een belangrijk stuk in op India en de veranderingen sinds de komst van Modi voor de bureaucratie, aandacht voor energie en infrastructuur. Ook Vedanta Resources, de gediversifieerde Indiase mijnbouwgroep met een notering op de beurs van Londen, blijven we aandachtig opvolgen (lees p. 6). Wie in het algemeen en op lange termijn wil inspelen op het groeipotentieel van India, maar dan liefst na een correctie, kan terecht bij de tracker Lyxor ETF India (13,6 EUR, Euronext Parijs, ISIN-code FR0010361683).
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier