Brazilië na Rousseff
Brazilië gaat door een diepe economische en politieke crisis. Maar op de Braziliaanse financiële markten lijkt het ergste leed geleden.
Over twee maanden barsten in Rio de Janeiro de Olympische Spelen los, het belangrijkste sportevenement ter wereld. Voor een land is dat een unieke gelegenheid om zich te tonen. Toch is de stemming in Brazilië tegenwoordig onder nul. Het land zal zich niet in volle glorie kunnen tonen. Dat heeft niet alleen te maken met het onheilspellende nieuws over het zikavirus. De Braziliaanse economie maakt de diepste crisis in een halve eeuw door, met een zware recessie erbovenop.
De prognose is dat de economie ook dit jaar met 2,5 à 3% zal krimpen. Daarnaast kampt de Braziliaanse economie ook nog eens met een hoog inflatiecijfer van ongeveer 10% door de forse daling van de Braziliaanse real (BRL), van 1,5 BRL per USD in 2011 naar 4 BRL begin dit jaar. Er is een omvangrijk begrotingstekort van ongeveer 10% voor 2015 en de overheidsschuld is opgelopen tot 70% van het bruto binnenlands product (bbp). Onlangs waren voor het eerst tekenen dat het ergste mogelijk achter de rug is, met een daling van het tekort op de lopende rekening.
Bovendien gaat het land ook door een diepe politieke crisis. Het rampzalige beleid van de linkse president van de Arbeiderspartij Dilma Rousseff heeft haar uiteindelijk de kop gekost, met voorlopig een schorsing van zes maanden. De onpopulaire Rousseff zal dus niet de openingstoespraak op de Olympische Spelen houden. Die eer valt nu de evenmin onbesproken vicepresident Michel Temer te beurt. Een dubieuze rol in het corruptieschandaal rond de nationale oliereus Petrobras en gesjoemel met de begroting hebben aanleiding gegeven tot de afzettingsprocedure (impeachment). Maar de echte oorzaak lijkt dat ze van een slechte situatie – de val van de grondstoffenprijzen – een dramatische economische situatie heeft gemaakt voor haar land. Massale protesten zijn voor en tijdens de Spelen zeker niet uitgesloten.
Bodemvorming
De beursindex Ibovespa bevindt zich al sinds begin 2011 in een berenmarkt, een dalende beurstendens, van afgerond 70.000 punten in 2010 naar 37.000 begin dit jaar. Dat is begrijpelijk, gezien de dramatische toestand van het land. Toch mogen we niet vergeten dat Brazilië op lange termijn een van de meest beloftevolle consumptiemarkten ter wereld is. Er behoren al 105 miljoen Brazilianen tot de middenklasse.
Met het herstel van de beursindex tot 55.000 punten en de stijging van de munt tot 3,5 BRL per USD, zijn we ervan overtuigd dat het ergste achter de rug is op de Braziliaanse financiële markten. Maar de relance zal met horten en stoten gebeuren. Met de beste bank van het land en van het continent, Itau Unibanco Holding, kijken we uit naar een heropname in de voorbeeldportefeuille later dit jaar. Op uitdrukkelijke voorwaarde dat de toestand in Brazilië stabiliseert.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier