Bonheur; SABMiller

Ik ben aandeelhouder van het Noorse Bonheur, maar kan het aandeel niet terugvinden in de Checklist. Is een opname mogelijk? Kan u ook nog eens een update van het aandeel geven?

Ik vind het Noorse Bonheur niet terug in de Checklist. Kan u nog eens een update geven?

Na de fusie begin mei tussen de Noorse holdings Ganger Rolf en Bonheur is Ganger Rolf uit de checklist verdwenen. We namen echter tot nog toe Bonheur niet in de lijst op, maar zullen dit binnenkort rechtzetten. De fusie tussen beide holdings was logisch, vermits beiden sowieso gezamenlijk handelden. Bonheur is hoofdaandeelhouder (51,92%) van Fred Olsen Energy (boorinstallaties offshore; FOE), met daarnaast 100%-belangen in Fred Olsen Renewables (windparken, vooral in Schotland; FOR), Fred Olsen Ocean (gespecialiseerde schepen voor installatie van windparken op zee; FOO) en Fred Olsen Cruise Lines (eigenaar en operator van vier cruiseschepen). Daarnaast zijn er nog een rist beleggingen, met als belangrijkste een belang van 54% in NHST Media Group, dat de Noorse zakenkrant Dagens Naeringsliv uitgeeft. In het eerste halfjaar zag Bonheur de omzet terugvallen van 7,63 miljard Noorse kroon (NOK), tot 6,44 miljard NOK, of een daling met 15,5%. De terugval is vooral een gevolg van de aanhoudende omzetdaling bij FOE (-886 miljoen NOK, tot 3,84 miljard NOK). Fred Olsen Cruise Lines (+3,4%, tot 1,05 miljard NOK) en de overige beleggingen (vooral NHST Media Group; +2,4%, tot 695 miljoen NOK) zagen de omzet toenemen. Minder wind en lagere elektriciteitsprijzen temperden evenwel de omzet bij FOR met 24,6%, tot 471 miljoen NOK, terwijl gepland onderhoud van schepen bij FOO de omzet met 33,7% drukte, tot 383 miljoen NOK. De bedrijfskasstroom (ebitda) viel met 24,3% terug, van 3,52 miljard NOK tot 2,67 miljard NOK. Dankzij nieuwe afwaarderingen op de vloot van FOE (1,32 miljard NOK) en een aantal eenmalige elementen bij FOO (129 miljoen NOK) was er een nettoverlies van 802 miljoen NOK, tegenover nog 1,78 miljard NOK nettoverlies in de eerste jaarhelft van 2015. De nettoschuldpositie daalde van 12,57 miljard NOK eind 2015 naar 10 59 miljard NOK. Het eigen vermogen daalde over dezelfde periode van 15,45 naar 13,4 miljard NOK. De groep keerde op 9 juni een brutodividend uit van 2 NOK per aandeel. Het aandeel noteert optisch heel goedkoop, tegen 0,21 keer de boekwaarde. Gezien de toenemende problemen bij FOE vinden we het echter te vroeg voor een adviesverhoging, en daarom is het aandeel Bonheur te behouden (rating 2B).

Raadt u aan om mijn positie in SABMiller te verkopen, of loont het de moeite om te wachten op het overnamebod door AB InBev?

Het overnameproces van SABMiller door AB InBev kwam de jongste weken in een ware stroomversnelling. Het regulatoire pad werd verder geëffend, met de goedkeuring voor de megafusie op 20 juli door de Amerikaanse autoriteiten, op 29 juli gevolgd door China. Daarmee haalde AB InBev de goedkeuring binnen in de laatste twee cruciale markten, waardoor in totaal 23 jurisdicties, verspreid over alle werelddelen, hun goedkeuring gaven. Minstens even belangrijk was de melding op 26 juli dat AB InBev de voorwaarden van het overnamebod verbeterde, met een verhoging van het bod in cash van 44 Britse pond (GBP) naar 45 GBP per aandeel. Daarbovenop komt nog de uitbetaling op 12 augustus van het slotdividend van 0,9375 USD per aandeel bruto. De lokroep voor een hoger bod steeg fors nadat de uitslag van het brexit-referendum op 23 juni duidelijk maakte dat het in de aanloop naar het referendum al fel verzwakte GBP op korte termijn niet zou herstellen. Sinds de bekendmaking van de overnamepoging in oktober 2015 daalde het pond met ruim 13%. Hierdoor was de waarde van het bod in cash fel verzwakt, en zelfs minder aantrekkelijk geworden dan het optioneel luik van 3,7788 GBP cash (nu ook verhoogd naar 4,6588 GBP) en 0,483969 aandelen AB InBev per aandeel SABMiller, dat om fiscale redenen voor hoofdaandeelhouders Altria (26,48%) en Bevco (de Colombiaanse familie Santo Domingo; 13,86%) werd uitgewerkt. AB InBev voorziet voor het optioneel luik de uitgifte van maximaal 326 miljoen nieuwe aandelen, die in de eerste vijf jaar na uitgifte niet kunnen worden verhandeld. Vermits Altria en Bevco volledig zullen inschrijven op het aandelenluik blijven er voor de overige aandeelhouders slechts 8 miljoen aandelen over, op een resterend totaal van 1 miljard SABMiller-aandelen. De facto draait het voor de overige aandeelhouders dus om het bod in cash. De raad van bestuur van SABMiller stemde in met het hogere bod, en de aandeelhouders van beide bedrijven mogen op 28 september stemmen over het overnameplan, met als doel om de overname te bezegelen tegen 10 oktober. De huidige koers van 43,6 GBP verrekent nog een korting in GBP van 3,2%. De evolutie van het GBP blijft wel een risico, al verwachten we na de renteverlaging van vorige week door de Bank of England de komende periode een stabilisering tegenover de EUR (euro). We stellen voor om te wachten op het bod, waarmee ook nog eens de beurstaks van 0,27% wordt vermeden. We verlagen wel het advies naar ‘houden’ (rating 2A).

Partner Content