Beleggen in biotech: een stand van zaken

© Getty Images/iStockphoto

Midden december stelden we onze tien favorieten voor 2017 voor. Na afloop van het eerste kwartaal maken we een eerste stand van zaken op. De gemiddelde stijging bedraagt na ruim drie maanden afgerond 6 procent, met op de eerste plaats dank aan de biotech (Ablynx en MDxHealth). Toch kunnen we niet helemaal tevreden zijn over de prestaties. Want er zitten toch twee stevige ontgoochelingen (Nyrstar en Transocean) tussen. De echte beoordeling komt echter pas op het eind van het jaar.

1. Ablynx: herstel ingezet

Op 6 februari bereikte Ablynx een historische mijlpaal met de indiening van de aanvraag tot commercialisatie van het bloedziektemiddel Caplacizumabbij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). De beslissing daarover valt begin 2018. Cruciaal wordt de bekendmaking van de resultaten van de fase III-studie in de tweede jaarhelft. Daarnaast verwachten we een belangrijke nieuwsstroom uit de onderschatte samenwerking met Merck in het domein van de kankerimmunologie, met onder meer de opstart van minstens één eerste klinische studie. De ontgoocheling over het potentiële reumamiddel Vobarilizumab heeft het aandeel te ver teruggeslagen.De marktkapitalisatie verrekent nu nauwelijks meer dan de waarde van het bloedziektemiddel Caplacizumab (minstens 6 euro per aandeel) en de kaspositie van 235,4 miljoen euro of 3,9 euro per aandeel eind december. Rekening houdend met de uitgebreide pijplijn is dat te goedkoop.

2. Anglo-Eastern Plantations: inhaalrace

Anglo-Eastern Plantations (AEP) bezit zowat 65.000 hectare palmolieplantages en 500 hectare rubberplantages. Het bedrijf beschikt daarnaast nog over 63.000 hectare onbeplante gronden. De consolidatiegolf in de landbouwsector moet dan ook helpen die verborgen waarde naar boven te halen. Het is nog wachten op de jaarcijfers over 2016 (25 april). Het afgeslagen overnamebod op MP Evans voor een ondernemingswaarde van 14.100 dollar per hectare en de aankoopprijs die Sipef betaalt voor de controle over de plantage Agro Muko (14.600 dollar per hectare, plus werkkapitaal) wijzen veeleer op een faire waarde boven 1800 pence per aandeel. De inhaalrace kan dus nog een eind doorgaan.

3. Cameco: op en neer

Cameco, met hoofdzetel in Canada, is de grootste beursgenoteerde producent van uranium (kernbrandstof) ter wereld. De groep staat in voor ongeveer 18 procent van de mondiale output. Cameco leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 62 miljoen dollar. De aangepaste winst kwam uit op 143 miljoen dollar, 58 procent minder dan een jaar eerder. We vergelijken de situatie van de uraniumsector met die van de goudmijnaandelen twaalf maanden geleden: een erg negatief sentiment en een koers op absolute dieptepunten. Cameco heeft de omvang en de financiële middelen om de crisis in de uraniumsector te overleven. Hou wel rekening met een bovengemiddelde volatiliteit, zoals we de afgelopen weken hebben mogen ondervinden.

4. CF Industries: begrijpelijke terugval

Dat het vierde kwartaal bij de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten (chemisch symbool ‘N’) ter wereld niet om over naar huis te schrijven zou zijn, was verwacht. De meststoffengigant leed een nettoverlies van 320 miljoen dollar of 1,38 dollar per aandeel. Kijken we naar het recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) resultaat, dan gaat dat 90 miljoen dollar of 0,39 dollar per aandeel in het rood. Nog steeds onder de verwachtingen. De CF-top mikt pas in 2018 op een echt prijsherstel na een uitbodeming in de loop van 2017. Het spectaculaire koersherstel (+50% in vier maanden) deed ons al eind januari het advies voor CF Industries verlagen naar ‘houden’ (rating 2B).Intussen heeft het aandeel de verwachte terugval gekend en wordt het stilaan weer aantrekkelijk. Een adviesverhoging komt dichterbij.

5. MDxHealth: hoogvlieger

Het Belgische diagnosticabedrijf zag de omzet met 70 procent toenemen tot 30 miljoen dollar, boven de eigen doelstelling. De omzet kwam hoofdzakelijk uit de verkoop van ConfirmMDx voor prostaatkanker. De overige inkomsten omvatten voornamelijk de royalty’s uit de verkoop van de darmkankertest Cologuard door Exact Sciences, maar daarnaast ook de eerste bijdrage uit de verkoop van SelectMDx voor prostaatkanker. Het nettoverlies verminderde met 9 procent tot 13,2 miljoen dollar. De kaspositie bedroeg eind december 30,8 miljoen dollar. Het management verwacht in 2017 een sterke omzetgroei van de verkoop van de eigen testen tussen 55 en 75 procent. Vanaf het tweede kwartaal start de verkoop van AssureMDx, een urinetest voor het opsporen van blaaskanker. We zijn aangenaam verrast door de vooropgestelde omzetgroei voor 2017. Het MDxHealth-aandeel is de afgelopen maanden dan ook erg goed op dreef.

6. Newmont Mining: gouden randje

Newmont Mining is in volume de tweede grootste goudproducent ter wereld, na Barrick Gold. Newmont beschikte eind vorig jaar over 68,5 miljoen ounce aan reserves. De mijnen van de groep produceerden vorig boekjaar gezamenlijk bijna 4,9 miljoen ounce goud. Dat is 7 procent meer dan in 2015. De gemiddelde productiekosten daalden vorig jaar met 2 procent op jaarbasis naar 912 dollar per ounce goud. Newmont blijft onze favoriet bij de grote goudgroepen. Het bedrijf is financieel gezond met een lage schuldgraad en kasstromen die de lopende investeringen en de uitkering van het dividend volledig dekken. De productie zal de rest van het decennium stabiliseren, maar de pijplijn aan nieuwe projecten is wel goed gevuld. Newmont is aan anderhalf keer de boekwaarde nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd.

7. Novo Nordisk: wachten op beweging

Analisten en beleggers konden de resultaten van het vierde kwartaal bij de Deense wereldmarktleider in de belangrijke en verwante ziektebeelden diabetes (in de volksmond ‘suikerziekte’) en obesitas (overgewicht) niet smaken. Globaal was er voor 2016 sprake van 4 procent omzetgroei. De bedrijfswinst (ebit) zakte met 2 procent. De winst per aandeel steeg wel tot 14,96 Deense kronen per aandeel. De domper bij de publicatie was dat het management vreest dat de prijsdruk in de Verenigde Staten ook dit jaar aanhoudt, zodat de omzet dit jaar in de buurt van die van 2016 zou kunnen liggen (vork van -1% tot +4%). Idem voor de bedrijfswinst (-2% tot +3%). Het aandeel is opnieuw goedkoop gewaardeerd. Een aantrekkelijke waardering om een overnamedoelwit te zijn voor farmagiganten zoals Pfizer, Novartis enzovoort.

8. Nyrstar: lelijk eendje

Het aandeel van het Belgische mijn- en multimetalenbedrijf Nyrstar zakte met 10 procent na alweer een ontgoochelend jaarrapport. Ondanks een 9 procent hogere gemiddelde zinkprijs in 2016 kon een vijfde verliesjaar op rij niet worden vermeden. Het nettoverlies van 414 miljoen euro viel zelfs een stuk zwaarder uit dan verwacht. Het slechtste nieuws was de verslechtering van de schuldpositie tot een nettoschuld van 865 miljoen euro. Inclusief zinkleveringsovereenkomsten en eeuwigdurende obligaties uitgegeven voor de herontwikkeling van Port Pirie liep de nettoschuld zelfs op tot 1,16 miljard euro of een zeer hoge 6 keer de rebitda. Een grote teleurstelling, die ons het advies deden verlagen. Intussen was er een succesvolle obligatie-uitgifte van 400 miljoen euro op zeven jaar en heeft het nieuwe topmanagementduo elk 150.000 aandelen gekocht. Het potentieel op middellange termijn blijft aanwezig.

9. Resilux: afgeblazen bod

Tot een week geleden noteerde de Oost-Vlaamse producent van pet-voorvormen en -flessen nog op bijna 30 procent winst dankzij de intentie van Bain Capital om per Resilux-aandeel 195 euro in cash op tafel te leggen. Het bod werd gesteund door de familie De Cuyper,die 57,6 procent van de aandelen controleert. Vorige week trok Bain Capital echter de overnamepoging terug in omdat de Duitse mededingingsautoriteiten (Bundeskartellamt) een uitgebreider onderzoek willen voeren. Zo’n procedure kan tot acht maanden in beslag nemen. Resilux gaat nu weer resoluut voor het eigen groeitraject.

10.Transocean: even kopje-onder

De wereldmarkleider in de verhuur van olieboorinstallaties boekte beter dan verwachte vierde kwartaalcijfers. De omzet van Transocean steeg tegenover het derde kwartaal met 68 miljoen dollar tot 974 miljoen dollar. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 783 miljoen dollar. Het gemiddelde dagverhuurtarief daalde vorig jaar van 400.500 dollar naar 353.500 dollar. De bezettingsgraad bereikte een historisch dieptepunt van 46 procent. De nettowinst daalde slechts met 4 miljoen dollar tot 226 miljoen dollar of 0,6 dollar per aandeel. Voor 2017 mikt de markt op 2,9 miljard dollar omzet en een nettoverlies van 0,46 dollar per aandeel. We geloven in een doorstart in de diepzeeverhuurmarkt vanaf 2018. De waardering is tegen 0,35 keer de boekwaarde historisch laag. De recente terugval in de olieprijs en de grote problemen bij collega Seadrill deed het aandeel even kopje-onder gaan.

Prestaties favorieten 2017

Aandeel

Koersprestatie sinds bekendmaking (15/12/2016)

Ablynx

+15,8%

Anglo-Eastern Plantations

+13,2%

Cameco

+9,8%

CF Industries

+7,1%

MDxHealth

+21,6%

Newmont Mining

+7,6%

Novo Nordisk

-1,1%

Nyrstar

-17,1%

Resilux

+11,8%

Transocean

-10,8%

Gemiddeld

+5,79%

Bron: Bloomberg

Partner Content